Marija Herceg: Nastojimo educirati, nadahnuti i potaknuti mlade

osmijeh

Udruga mladih "Agape" Ljubuški je nevladina organizacija koja nastoji pokrenuti društvenu i kulturnu scenu ove sredine, te aktivizam i solidarnost njezinih građana. Potiču obrazovanje mladih na jedan potpuno drugačiji način i proslavljaju svoju prvu obljetnicu osnutka. Bio je to povod za razgovor s Marijom Herceg, predsjednicom Udruge mladih Agape Ljubuški.

Udruga mladih "Agape" Ljubuški osnovana je prije godinu dana- Vaše aktivnosti, usponi, padovi, uspjesi u tom razdoblju

"Udruga je službeno počela djelovati prošle godine krajem trećeg mjeseca, a neslužbeno kao neformalna grupa mladih u prosincu 2012. Ove godine smo povodom obilježavanja godinu dana službenog djelovanja htjeli ponovo ukazati na naš izvorni cilj, a to je obrazovanje mladih.
Kroz ovu godinu dana smo nizom različitih aktivnosti tome i pridonosili. Ti različiti načini su nekad nekog i odvlačili od našeg izvornog cilja, no dugoročno vjerujem da uspjevamo ostvariti ono što smo zacrtali.
​​Radom udruge želimo promicati važnost sudjelovanja mladih u razvoju vlastite sredine. Važnost volontiranja, brige o djeci s poteškoćama u razvoju, humanitarnog rada, aktiviranja u bitnim pitanjima društva u kojem živimo, brige o okolišu, održivog življenja, važnost upoznavanja raznolikosti naše zemlje, a time i odbacivanja predrasuda i stereotipa prema drugom i drugačijem su sve vrijednosti koje se ogledaju u otvaranju svijesti i usuđujemo se reći oslobađanju naših mladih od svega onog što ih koči u njihovom ostvarenju.

Ono što bi mladima poručili jest da se prestanu podcjenjivati i liše se svakog straha pred pojedincem ili sustavom. Da kritički ispituju informacije do kojih dolaze, ne daju se smesti uvriježenim stavovima njihovih sredina te se ohrabre da sebi sami stvaraju sredinu kakvu žele.
Nas u udruzi često zovu idealistima (pored svih drugih naziva), a sve što mi tražimo u tom 'svom idealizmu' je podrška i vjera u naš rad, čak i u ovakvom vremenu i društvu lišenom svakog povjerenja i nade u bolju budućnost. Drugim riječima, treba vremena da nas ljudi upoznaju i skupa s nama doprinose ostvarenju naših ciljeva.
Pitaju nas (izazivaju) da se politički angažiramo. Istinabog, ovo što smo do sada činili, može se smatrati dobrom kampanjom za vlast na lokalnom ili širem nivou. Nije li to na kraju i najbitnije? Djelima, a ne riječima tražiti glasove. Iako ne isključujemo budući politički angažman, te na to i ohrabrujemo mlade smione i perspktivne ljude, to nam trenutno nije primarni cilj."

Organizirate bogat društveno-kulturni program za obljetnicu osnutka-prigoda je to najaviti i pozvati sve vaše podržavatelje na svečanost

"Nedavno smo dobili najbolji mogući dar za naš prvi rođendan. Radi se o formiranju jedne skupine srednjoškolaca koji već imaju strategiju da se aktiviraju u svojoj sredini. Mi smo ih voljni podržati na razne načine, a postoji i niz lokalnih i međunarodnih organizacija koje prepoznaju važnost ovakvih udruživanja i njihovog rada.
U programu obrazovnih tribina koje organiziramo od 23.4. – 25.4.2014 ističu se tri bitne teme: volonterizam, mediji i građanski aktivizam. Tribine su primarno usmjerene na srednjoškolce i studente, no otvorene su i za sve ostale.
Ovim tribinama nastojimo educirati, nadahnuti i potaknuti mlade da prepoznaju važnost volonterizma u njihovoj sredini, da se kritički odnose prema informacijama koje prenose mediji, te spoznaju njihovu ulogu u oblikovanju javnog mišljenja i utjecaj na društvene promjene, ali i da prepoznaju veliku važnost samoincijative i građanskog aktivizma u svojoj sredini te tako utječu i doprinose promjenama u njima."

Ciljevi i planovi Udruge u sljedećem razdoblju

"Drago nam je što nas prepoznaju druge organizacije širom BIH, te nas pozivaju da budemo partneri u zanimljivim projektima. S nekima od njih smo već ostvarili uspješnu suradnju. Vjerujemo da je to velik uspjeh u samo godinu dana djelovanja. U skoroj budućnosti nastojimo nastaviti naš rad na polju obrazovanja mladih, pisati projektne prijedloge za domaće i strane organizacije i institucije, ali pored svega toga se nadamo i stvaranju jedne aktivne i perspektivne mreže udruga mladih na području Hercegovine. Ovim putem bi htjeli pozvati i druge udruge koje dijele slične ideje da nam se pridruže."

Preostalo nam je ovim mladim ljudima čestitati prvi rođendan, obljetnicu osnutka Udruge mladih "Agape" i poželjeti mnogo sreće i uspjeha u budućem radu, jer mladi su naša pokretačka snaga, njihove ideje i djela govore dovoljno o njihovim željama, nadama i nastojanjima, a onda i uspjesi neće izostati.

Danijela Šakota [ glasbrotnja.net ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari