Isplata preostalog duga i poticaja ili masovni prosvjedi

izjava

Federalna Vlada nakon posljednjih prosvjeda poljoprivrednika uplatila je oko osam milijuna maraka na ime zaostataka za proteklu godinu kad se radi o poljoprivrednim poticajima. Na taj način ovog mjeseca počela je isplata duga, a Ante Krajina, ministar financija FBiH, naglasio je kako će dinamika isplate ovisiti o punjenju proračuna.
"Ostalo je još oko 8,7 milijuna maraka isplatiti za 2013. godinu, a to ćemo servisirati kada budemo imali novca", istaknuo je Krajina.

Program za poticaje

S druge, pak, strane, poljoprivrednici naglašavaju kako nisu zadovoljni situacijom u kojoj im se još uvijek duguju novci iz prošle godine, a za ovu godinu nisu dobili niti marke. Ovo nam je potvrdio Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH, naglašavajući kako se i ove godine nastavlja već ustaljena praksa da se sve lomi preko leđa poljoprivrednih proizvođača.
"Mi ćemo već početkom sljedećeg tjedna pozvati poljoprivrednike iz Federacije da se ponovno okupimo ispred Vlade FBiH i na taj način ponovno pokušamo doći do svojih prava. Ukoliko niti to ne upali, ići ćemo s radikalnijim koracima", istaknuo je Muslimović.

Također, jasno kaže kako su poljoprivrednici najogorčeniji na činjenicu da Odbor za poljoprivredu Parlamenta FBiH još uvijek nije usvojio program poticaja za ovu godinu. Kada tome dodamo i to da proizvođači nisu zadovoljni niti visinom sredstava za poticaje u 2014., jasno je kako su novi prosvjedi vrlo izgledni. Prema Muslimovićevim riječima, permanentni maćehinski odnos prema domaćoj proizvodnji doveo je poljoprivrednike u bezizlaznu situaciju, mnogo ih gasi proizvodnju, jer se na ovakav način ne mogu nositi s uvoznim lobijima.

Vlast i poljoprivrednici

Nakon prosvjeda krajem ožujka, članovi Odbora za poljoprivredu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH ponovili su kako je predloženi program poticaja nerealan, i kao takav neprihvatljiv. Dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović takve navode odbacuje te je kazao kako je program poticaja napravljen po propisima i zakonu. U svakom slučaju, čini se kako će i ova, izborna godina proteći u konstantnim prepucavanjima na relaciji vlasti – poljoprivrednici.

Proizvođači ne spore kako je financijska situacija u čitavoj zemlji loša, kako su proračuni u dubiozama, ali kategorički tvrde kako nikada neće prihvatiti situaciju u kojoj premijeri i ministri uredno primaju svoje visoke plaće, a proizvođači nemaju novca za osnovne potrebe.

Dragan Bradvica [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari