Policajci se ponovno žalili na presudu

zgrada

Marinko Barbarić i Ivan Barić, policajci osuđeni na po pet mjeseci zatvora zbog bijega Olivera Knezovića, optuženog za ubojstvo navijača Sarajeva Vedrana Puljića, preko svojih branitelja – Nade Dalipagić i Žarka Zeljke – ponovno su uložili žalbe na presudu Općinskog suda u Livnu.

Naime, optužnicom Županijskog tužiteljstva Široki Brijeg, koju je zastupao županijski tužitelj Ljiljanko Naletilić optuženima se stavljalo na teret da su dana 6. listopada 2009. godine oko 00.30 sati, kao djelatnici sudske policije Široki Brijeg koji su bili zaduženi za zadržavanja osumnjičenika Olivera Knezovića u prostorijama sudske policije Široki Brijeg, a koji je prethodno bio lišen slobode radi postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ubojstva, omogućili istom bijeg.

Prvostupanjskim presudom Općinskog suda u Livnu, od 22. travnja 2013. godine Marinko Barbarić i Ivan Barić su proglašeni krivima te su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od pet mjeseci, a zbog kaznenog djela protuzakonitog oslobođenja osobe kojoj je oduzeta sloboda.
Na istu presudu optuženi su 3. lipnja 2013. godine uložili žalbu, pa je Županijski sud Livno, temeljem iste, donio rješenje kojim je prvostupanjska presuda ukinuta i predmet vraćen na ponovni postupak i odluku.

Dana 28. ožujka ove godine Općinski sud Livno, po sucu Oliveru Badrovu, ponovno je donio presudu kojom je optužene proglasio krivim te ih osudio na kaznu zatvora u trajanju od pet mjeseci.

Na ovu presudu branitelji su uložili žalbu te predložili Županijskom sudu Livno da preinači prvostupanjsku presudu na način da donese presudu kojom se optuženi oslobađaju od optužbe ili da uvaži žalbu, ukine prvostupanjsku presudu i odredi održavanje pretresa pred drugostupanjskim sudom. Posebno su naveli da prvostupanjski sud u ponovljenom postupku nije postupio po uputama Županijskog suda Livno, niti je ispravio ijednu pogrešku koju je napravio kod prvog suđenja. Na održanom glavnom pretresu pročitani su provedeni dokazi, ali je Sud ponovno načinio bitne povrede odredaba kaznenog postupka, potpuno pogrešno je cijenio provedene dokaze i načinio povrede Kaznenog zakona.

Ono što doista zabrinjava je činjenica da Sud uopće nije obrazložio umišljaj, koji je konstitutivni element predmetnog kaznenog djela, iako mu je na to izravno ukazao, u svom rješenju, Županijski sud Livno.

Branitelji optuženih nisu željeli komentirati predmetne žalbe, ali su nas samo izvijestili da se mora održati pretres pred drugostupanjskim sudom, s obzirom da je u ovom kaznenom predmetu presuda već jedanput bila ukinuta i s tim da drugostupanjski sud može uvažiti žalbu i preinačiti prvostupanjsku presudu.

N. Dedić

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari