Budimir pomilovao optuženoga za korupciju

uhićenje

Predsjednik FBiH Živko Budimir, protiv kojeg se vodi istraga zbog sumnje u zlouporabu službenog položaja, pomilovao je Ivicu Čobanca, osuđenog zbog zlouporabe položaja.

Ivica Čobanac, bivši direktor Javnog poduzeća Hercegbosanske šume d.o.o., Kupres (JP HBŠ), osuđen zbog zlouporabe službenog položaja na 18 mjeseci zatvorske kazne neće otići u zatvor. To mu je omogućio predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Živko Budimir, koji mu je dao pomilovanje prije dva mjeseca. Predsjedničkim aktom milosrđa Čobancu je zatvorska kazna zamijenjena uvjetnom osudom s periodom kušnje od tri godine, što znači da u zatvor neće otići ukoliko u sljedeće tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Čobanac je jedna od četiri osobe koje su odlukom predsjednika Budimira pomilovane tijekom ove godine. Prema podacima iz Službenih novina FBiH pomilovani su i Dragan Vasiljević, osuđen zbog ubojstva na šest godina zatvorske kazne, Miran Voljevica, osuđen zbog razbojstva i teške krađe na četiri godine i 11 mjeseci zatvora te Merica Adamović, osuđena zbog obmane pri dobivanju kredita na godinu zatvora. Budimirovom odlukom o pomilovanju, Vasiljeviću je smanjena zatvorska kazna za šest mjeseci, Voljevici za četiri mjeseca, a Ademović je umjesto zatvorske kazne dobila uvjetnu osudu s rokom od dvije godine.

Prema navodima iz presude koju je u prosincu 2012. godine izrekao Vrhovni sud FBiH, Čobanac je osuđen za koruptivno djelo. Njemu je presuda izrečena jer je kao direktor JP HBŠ d.o.o. Kupres protivno odlukama Upravnog odbora u toku 2000. odobrio otpis trećine duga koje je poduzeće Finvest d.o.o. Drvar imalo prema ovom javnom poduzeće. Dug je iznosio 2,4 milijuna maraka. Također, s istim poduzećem Čobanac je sklopio i nepovoljan ugovor o kupoprodaji drvnih sortimenata u iznosu od 2,7 milijuna maraka. Ugovor je sklopljen bez odobrenja Upravnog odbora.

Čobanac je u pritvoru proveo mjesec dana u 2004. godini. U trenutku izricanja pomilovanja nalazio se na slobodi. Županijski sud u Livnu, koji je vodio prvostupanjski postupak, dao je suglasnost na zahtjev o pomilovanju uz obrazloženje da je optuženik bio korektan prema sudu u toku kaznenog postupka, te da mu se obitelj nalazi u teškoj materijalnoj situaciji.

Ova pomilovanja izrečena u veljači i oćujku 2014. prva su pomilovanja koja je Budimir dao nakon što je travnja prošle godine uhićen zbog sumnje na zloorabu položaja prilikom davanja pomilovanja. Budimir je tada proveo mjesec dana u pritvoru dok je trajala istraga koju je vodilo državno tužiteljstvo. Krajem prošle godine je podignuta optužnica, ali se Sud BiH proglasio nenadležnim za postupanje i predmet je proslijeđen županijskom tužiteljstvo u Sarajevu.

Prema navodima iz tog tužilteljstva ovaj krivični predmet je u završnoj fazi i uskoro bi se trebala donijeti i tužiteljska odluka.

cin.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari