Podijeljeni odjeci na odluku HDZ 1990 o samostalnom izlasku na izbore

govor

Odluku vodstva HDZ-a 1990 na čelu s predsjednikom stranke Martinom Ragužom da ne nastupe na predstojećim izborima pod kapom Hrvatskog narodnog sabora, profesor politologije s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić vidi kao jedini način da HDZ 1990 sačuva vlastiti subjektivitet i nastavi postojati kao neovisna politička stranka.
"Samo se ovim putem može doći do nove politčke kulture među Hrvatima i ja je u ovom potezu vidim. Dakle, ne u monolitnosti, nego u pluralnosti i europeiziranom dijalogu moguće je otvoriti proces političkog i građanskog formatiranja kod Hrvata. Taj je proces nužan ne samo za Hrvate nego i za cijelu BiH", izjavio je Lasić.

Najviše, pak, kritika zbog samostalnog nastupa na izborima Raguž dobija upravo iz vlastitih redova. Tako je Božo Ljubić, bivši predsjednik stranke te aktualni predsjednik Glavnog vijeća HNS-a rekao kako je žalostan što HDZ 1990 neće na izbore pod kapom HNS-a.
"Svoj politički kredibilitet sam spreman staviti samo u funkciju HNS-a, odnosno ostvarenja političkih interesa HNS-a. Legitimno je da ljudi razmišljaju stranački i osobno, ali ja tu ostajem do kraja principijelan", rekao je Ljubić.

Slaven Raguž, predsjednik GO HDZ-a 1990 Mostar, zapravo najsnažnije organizacije te stranke u zemlji, veli da bi pozdravio izbor vodstva stranke da je "odluka o samostalnom izlasku na izbore bila plod neke strateške, taktičke analize".
"To bi značilo da iza svega stoji neki racionalan, matematički temelj za odluku da se na izbore ide odvojeno. Odbiti a priori bilo kakav dijalog o definiranju nacionalne izborne strategije na razini federacije i države, gdje se u biti kroji sudbina naroda i to bez jasnog i opipljivog razloga, dokazuje nedostatak bilo kakve taktičnosti i političke odgovornosti. Ovdje mislim na cijeli HNS, ne samo na HDZ1990, koji objektivno snosi najveći dio krivnje za nepostizanje dogovora", izjavio je Slaven Raguž.

Također, iznio je i stajalište da je ovaj čin HDZ-a 1990 dokazao da je "isključivi cilj naše politike trgovina, a nikako borba za opće dobro naroda". Govoreći, pak, o kuloarskim špekulacijama da bi se na listi HNS-a ipak mogli naći kadrovi HDZ- 1990 i to oni lojalni Boži Ljubiću, uključujući i njega, Slaven Raguž je rekao to ne dolazi u obzir.
"Na žalost, ova odluka HDZ-a 1990 je praktično uzde hrvatske politike u BiH predala u potpunosti HDZ-u BiH, a to nikako i nikada ne može biti dobro. Ulaziti u kojekakve kombinacije sa ovako koncipiranim HNS-om značilo bi podilaziti toj politici. Odbijam takvu mogućnost. Što se tiče Bože Ljubića, koliko znam on je otišao u mirovinu. Čitao sam da spominje kojekakve ptice po intervjuima, pa pretpostavljam da se počeo baviti ornitologijom", rekao je Slaven Raguž.

S druge strane, podršku Martinu Ragužu daju predsjednici HSP-a BiH i SPP-a, stranaka koje su i same izvan HNS-a. Tako je Živko Budimir, predsjednik SPP-a za Oslobođenje rekao kako bi eventualna odluka o ostanku HDZ-a 1990 u savezu s HDZ-om BiH unutar HNS-a bio put ka gašenju stranke.
"Ovakva odluka HDZ-a 1990 je, s moje točke gledišta, bila jedini način da se HDZ 1990 profilira kao stranka i da nastavi svoje političko djelovanje. Nadam se da će ovakva odluka i potez HDZ-a 1990 voditi istinskoj demokratizaciji i pluralizaciji političke scene u BiH, a napose među bh. Hrvatima. HNS ovakav kakav jeste je samo sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva HDZ-a BiH, odnosno njenog predsjednika", izjavio je Budimir.

Njegov nekadašnji stranački kolega, predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić odluku Raguža i HDZ-a 1990 da na izbore ne idu u okviru HNS-a smatra "sasvim razumnom".
"To je jedina odluka koja ostavlja HDZ 1990 u političkoj utrci za mandate u parlamentima svih razina vlasti u BiH, a bit će prepoznati i kao politička stranka. Zbog toga je to vrlo razuman, odmjeren i hrabar potez Martina Raguža i većeg dijela vodstva stranke", izjavio je Jurišić.

Oslobođenje

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari