Nermin Nikšić: Četiri općine se banditski ponašaju!

sjednica

Prenosime isječke stenograma 102. sjednice Vlade FBiH, na kojoj je tema bila 42. točka dnevnog reda, navedena kao: "Informacija o nasilnom spriječavanju rada federalnih upravnih jedinica – grupa za pitanja vojnih evidencija iz oblasti vojne obaveze u općinama Grude, Ljubuški, Posušje i Široki Brijeg sa Prijedlogom zaključaka". Sjednica je održana 6. ožujka 2014. godine

Zukan Helez (ministar za pitanja boraca): "Ja još jedanput da kažem, ja tu sam stvarno izričit, nema teorije, ja po cijenu ostavke ne želim da me neko tjera da pravim krivično djelo, to je isto kao kad bih ja vama, bilo kome od vas sada dao torbu para, nosi bez ikakvih valjanih dokaza da ste korisnik toga i toga."

Nermin Nikšić (Premijer Vlade FBiH): "... ali, dok imamo tematsku sjednicu, hoćemo li zbog toga što imamo četiri općine koje se banditski ponašaju, to je nikako drugačije nego banditski, hoćemo li zbog toga kažnjavati sve druge kojima to pravo pripada, pri čemu znate da ima ljudi koji su otišli dolje, uzeli svoje predmete i donijeli ih ovdje... To je banda koja nas ucjenjuje, a mi popuštamo svaki dan. Dakle, dosta više, dosta više, pa više ima ovih plenumaša što smišljaju ostavke da se obustavi privatizacija, da se napravi revizija privatizacije, kolike će biti plate, halo ba!"

Vjekoslav Čamber (ministar rada i socijalne politiku): "...ali, ono što ja vidim u pozadini ovog problema je osoba koja je odgovorna otprilike barem isto toliko kao i ministar Helez, dolje županijski ministar branitelja koji se uopće ne čuje" (misli se na Mladena Begića, op.a.).

Nakon ove sjednice je Helez održao tiskovnu konferenciju tijekom kojeg je novinarima podijeljen pisani materijal u kojemu stoji: "Smatramo da je došlo do sprege između korisnika ličnih invalidnina s područja ove četiri općine, koji su uglavnom pravo na invalidninu stekli nakon 2004. godine, te uposlenika u grupama za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze, koji su učestvovali u izdavanju uvjerenja o pripadnosti vojsci i okolnostima stradanja".

Ministarstvo u tom materijalu poziva uključenje Federalnw policija "... u jednu od najvećih antikoruptivnih akcija u Federaciji BiH", jer, kako navode, "ima osnova sumnje da je u protivzakonitom ostvarivanju prava na ličnu, u manjem obimu i na porodičnu invalidninu, te na povoljnije penzionisanje, uključen i određeni broj državnih službenika od kojih se neki već penzionisani, a izvjestan broj još je u radnom odnosu".

Oslobođenje

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari