Odlučujuća bitka za nacionalne interese ili fotelje

šušur

Nakon višemjesečnih konzultacija, dogovora i analiza, članovi Hrvatskog narodnog sabora (HNS) danas bi na sjednici konačno trebali odlučiti hoće li i kako zajednički nastupati na predstojećim općim izborima u BiH.

Pozicija Hrvata u BiH

Zapravo se čeka očitovanje HDZ-a 1990. jer su sve ostale stranke koje sudjeluju u HNS-u dale pristanak za zajednički izborni nastup. Javna je tajna da unutar mlađeg HDZ-a postoje različiti stavovi o ovome, što je i glavni razlog odugovlačenja s konačnim odgovorom. Vremena za odluku je sve manje, a HDZ 1990. morat će još jednom sagledati sve prednosti, ali i rizike samostalnog ili pak zajedničkog izlaska na izbore s ostalim članicama HNS-a.

Politički pluralizam je svakako poželjan, ali situacija u kojoj se danas nalaze bosanskohercegovački narod kao kolektivitet jasno sugerira potrebu predizbornog objedinjavanja hrvatskih stranaka. Sve članice HNS-a bi morale biti svjesne opasnosti koju nosi nova podjela glasova na svim razinama za koje se održavaju izbori. Ovdje su u pitanju temeljni nacionalni interesi i politički opstanak Hrvata, a iskustvo s "platformom" i aktualnom vlasti u Federaciji govori da tko god ne dobije većinu hrvatskih glasova na izborima, a uđe u vlast s drugim strankama dodatno će ugroziti poziciju Hrvata u BiH.

Politička pozicija Hrvata u FBiH već je prilično uzdrmana u zadnje tri i pol godine, a eventualno ponavljanje situacije u kojoj bi stranke s manjinskom potporom hrvatskih birača ušle u formiranje vlasti moglo bi Hrvate dovesti u poziciju pukih promatrača ili statista u političkim procesima u zemlji. Kakve su posljedice nepostizanja dogovora o zajedničkom nastupu na izborima, Hrvati su imali priliku vidjeti i na zadnjim lokalnim izborima, kada su izgubili ključne pozicije u nekoliko srednjobosanskih općina. Većinski bošnjačke stranke su iskoristile situaciju u kojoj se dva HDZ-a nisu mogla dogovoriti o zajedničkim kandidatima i preuzele načelničke, ali i pozicije u općinskim vijećima. Slična situacija, samo na županijskoj i entitetskoj razini mogla bi se dogoditi i u listopadu.

Prebroditi sve razlike

Nema dvojbe da među strankama HNS-a postoje razlike u političkim gledištima, loša iskustva iz međusobnih odnosa pa i određeni animoziteti, posebno na lokalnoj razini. Sve bi to sada trebalo gurnuti u drugi plan, jer Hrvati neće moći zaštititi minimum svojih nacionalnih interesa u BiH ako stranke unutar HNS-a ne nastupe zajedno. Zajedništvo je važno zbog nacionalne reprezentativnosti i zastupljenosti u vlasti, a stranačka prepoznatljivost može se kasnije graditi na različitim pitanjima, od ekonomskih i razvojnih do socijalnih i kulturnih. Ipak, zaštita političke pozicije Hrvata kao naroda morala bi u ovom trenutku biti prioritet i ispred svih drugih interesa svim strankama koje se stvarno ili formalno nazivaju hrvatskim.

Valentina Rupčić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari