Završetak nominacije stećaka za listu svjetske baštine UNESCO-a

bilig

U Sarajevu će danas biti održan sastanak radne grupe predstavnika BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije na kojem će biti raspravljano o detaljima i procesu finalizacije dokumentacije povodom završetka nominacije stećaka - srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika za listu Svjetske baštine UNESCO-a.

Iz ureda UNOSECO-a u BiH saopćeno je da će nakon toga biti održana konferencija za novinare na kojoj će govoriti predstavnici UNESCO-a i zemalja sudionica u zajedničkoj nominaciji.

Proces nominacije stećaka započeo je u Sarajevu studenog 2009. godine potpisivanjem pisma namjere o zajedničkoj nominaciji predstavnika BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Ovom nominacijom predviđen je upis 30 nekropola sa stećcima, reprezentativnih primjera iz četiri zemlje na listu Svjetske baštine Uneska.

Iz BiH su to Radimlja - Stolac, Biskup - Konjic, Kalufi - Nevesinje, Borak, Burati-Rogatica, Maculj - Novi Travnik, Dugo Polje - Jablanica, Gvozno - Kalinovik, Grebnice - Bunčići, Radmilovića Dubrava - Bileća, Bijača - Ljubuški, Olovci - Kladanj, Mramor, Musići - Olovo, Stare kuće, Donje Breške - Tuzla, Kučarin - Donje Polje, Žilići - Goražde i Boljuni - Stolac.
To su i Umoljani - Trnovo u Federaciji BiH, Luburić polje - Sokolac, Potkuk, Bitunja - Berkovići i Mramorje, Buđ - Pale, Bečani - Šekovići, Mramor /Crkvina/, Vrbica - Foča, Čengića bara - Kalinovik i Ravanjska Vrata - Kupres.

Iz Crne Gore su to Grčko groblje - Novakovići, Žugića bara - Novakovići i Grčko groblje - Šćepan Polje.

Iz Hrvatske: Velika i Mala Crljivica - Čista Velika i Dubravka - Sveta Barbara - Konavle.

Iz Srbije su to Mramorje - Perućac, Mramorje - Rastište i Grčko groblje - Hrta.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari