U petak će se znati tko će i kako s kim na izbore

sjednica

Na sjednici Hrvatskog narodnog sabora koja će se održati ovog petka konačno bi se trebalo znati kako će stranke HNS-a nastupati na predstojećim izborima, odnosno hoće li se ići zajedno, počevši od kandidata za člana Predsjedništva, pa do županijskih razina vlasti, istaknuo je jučer, između ostalog, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva svoje stranke.

Iako Čović nije htio spekulirati oko toga hoće li se s HDZ-om 1990. uspjeti postići dogovor oko zajedničkih lista i na kojim bi razinama to trebalo biti, treba napomenuti kako je Predsjedništvo HDZ-a BiH, neovisno o tomu, jučer detaljno razmatralo svoju izbornu strategiju za listopadske izbore. Koliko se ona uklapa u koncept HNS-a i eventualnog zajedničkog nastupa na nekim razinama, vidjet će se skoro, no Čović je poručio kako će ovog petka lidere svih stranaka HNS-a upoznati s planovima HDZ-a BiH.

Što se tiče HNS-a, sjednica Predsjedništva se održava u petak. Pripremamo se i mislim da ćemo imati vrlo jasnu odluku oko nastupa stranaka Hrvatskog narodnog sabora na izborima od Predsjedništva BiH pa do županija, poručio je Čović.

Mostar u fokusu

Pored izborne strategije jučer se na stolu našao i pomalo zaboravljeni projekt kanala na hrvatskom jeziku u sklopu javnog RTV sustava. Slučajno ili ne, ta se tematika poklopila s izbornim pripremama, pri čemu je Čović objasnio kako je zapravo procjena da se upravo sada izmjene Zakona o Javnom RTV sustavu kojim se predviđa uspostava kanala upute u parlamentarnu proceduru.

Podsjećamo, zakonske izmjene su na Vijeću ministara prošle još u siječnju 2013. godine, no u međuvremenu se nije mnogo uradilo na dobivanju potpore bošnjačkih političkih snaga kako bi iste stale iza projekta u Parlamentu, iako, realno govoreći, male su šanse da upravo u vrijeme izborne kampanje bošnjački političari stanu iza jednog takvog projekta. Čović je, ipak, naglasio kako se nada da će u idućih mjesec dana ove zakonske izmjene biti u parlamentarnoj proceduri.

A upravo se na problematici (ne)sazivanja Doma naroda predsjednik HDZ-a BiH duže zadržao, kazavši kako razlog tomu nije smjena Fahrudina Radončića, već činjenica da se na prvoj idućoj sjednici mora naći odluka Ustavnog suda oko Mostara. Radi se praktično o izmjena Ustava te je stoga izuzetno važno, istaknuo je, da se prije toga barem pokuša napraviti neki uvod, u ovom slučaju sa SDA. Stoga će se Čović već danas, potvrdio je, naći na sastanku sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem pri čemu će se otvoriti nekoliko tema, a jedna od njih su upravo pregovori o Mostaru.

Problem Aluminija

S druge strane, u sklopu današnje ceremonije otvaranja Mostarskog sajma Izetbegović bi trebao, smatra Čović, zajedno s predsjednikom RH Ivom Josipovićem uputiti nekoliko poruka koja se tiču stanja u kojem se trenutačno nalazi mostarski Aluminij. Naime, Aluminij je, između ostalog, u suvlasništvu kako Federacije, odnosno BiH, tako i Hrvatske te postoji potreba da obje strane transparentno iskažu spremnost pomoći jednoj ozbiljnoj tvrci s najvećim izvozom u zemlji. Čović je u tom kontekstu zaključio kako Aluminij mora preživjeti ovu krizu, uz poruku kako moraju prestati sve političke igre oko njega.

Županije u koordinaciji

Kada je u pitanju mehanizam koordinacije HDZ BiH će, zaključeno je, ustrajati na rješenjima koja će uključivati predstavnike županija, odnosno na zakonitom i ustavnom procesu izvješćivanja.
Za nepostizanje dogovora o mehanizmu koordinacije iz BiH odgovorne su one političke snage koje ne poštuju Ustav i ustavna ovlaštenja i odgovornosti tijela izvršne vlasti u BiH, poručeno je sa sjednice.

Sjednica krajem mjeseca

Kada je u pitanju sazivanje iduće sjednice Doma naroda, Čović, koji je i predsjedatelj tog tijela, naveo ja kako bi se ona mogla održati krajem travnja, s tim da će prva točka dnevnog reda svakako biti odluka Ustavnog suda vezana uz Mostar.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari