Raguž: Spremni razgovarati o zajedničkom nastupu i zajedničkom kandidatu

šetnja

Predsjedništvo HDZ-a 1990 razmatralo je, na sjednici održanoj u Sarajevu, pripreme za opće izbore u BiH.
"U ovom trenutku mi smo spremni kao stranka razgovarati i stavljamo se u kontekst mogućeg zajedničkog nastupa kad je u pitanju RS i mogući dogovor o zajedničkom članu Predsjedništva iz hrvatskog naroda. Ali o tome trebamo razgovarati i dogovarati se kao i u pojedinim županijama gdje je to interes koji bude procijenjen", kazao je Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990.

Najavio je da ide u Bruxelles gdje će govoriti o deset godina nakon Solunskog summita, gdje je ova regija, gdje je BiH.
"Jasno ću reći da nam treba novi fokus Europe, ali i nova, bolja politika u BiH. Bez te dvije dimenzije zajedno, ovdje će se nastaviti agonija, a cijenu će plaćati građani ove zemlje i nezadovoljstvo će biti sve veće", kazao je Raguž.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Raguž je kazao da se boji da najave blokade Vijeća ministara BiH, najave prekida suradnje s jednom važnom međunarodnom financijskom institucijom kakva je MMF, "koji HDZ 1990 ne idealizira", su ustvari stavljene u funkciju predizborne utakmice.
"Nažalost, ovdje kampanje stalno traju, ne samo tri mjeseca prije izbora. Očekujem da će doći do promjene političkih snaga i odnosa snaga na izborima u desetom mjesecu, da će pobijediti političke opcije i ljudi koji imaju snage praviti kompromis i unutar BiH i s ključnim međunarodnim institucijama, a da to bude na načelima koja smo nedavno potpisali", kazao je Raguž.

Predsjedništvo HDZ-a 1990 je razmatralo i Sporazum o ujedinjenju-integriranju s HNS-om, ranije HSS-NHI-jem.

"Taj sporazum koji sam potpisao s predsjednikom HNS-a Dragom Džambasem, Predsjedništvo je danas potvrdilo", kazao je novinarima predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž.

Dalje se, dodao je, djeluje pod nazivom HDZ 1990 "i to je jedna stranka i tako se djeluje u političkom smislu. To je što se tiče HDZ-a 1990, vjerujemo da će i oni odobriti na svojim tijelima taj sporazum", kazao je Raguž.

Naveo je da smatra ovo vrlo značajnim korakom u okrupnjavanju i profiliranju političke scene u BiH, "pogotovo što se strankama s hrvatskim predznakom vrlo često prigovaralo 'previše vas je, ne okrupnjavate se...'".
"Ovdje smo se našli na jednom europskom, demokratskom i bosanskohercegovačkom multinacionalnom, multietničkom načelu borbe za ravnopravnost svih naroda i hrvatskog zajedno s druga dva, i otklanjanja diskriminacije prema svim građanima na čitavom prostoru BiH i na europskoj BiH", kazao je Raguž.

Prema njegovim riječima, to je ojačalo HDZ 1990 na političkoj sceni, ojačalo njezin subjektivitet i profil i pokazalo snagu.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari