U elektroprivredi razmišljaju o formiranje cijena struje po općinama

zgrada

Korisnici električne energije JP Elektroprivreda HZ HB iz različitih općina uskoro bi mogli plaćati različite cijene električne energije. Naime, iz ovog poduzeća su nam naveli kako ozbiljno razmišljaju da se tarife za obračun električne energije ubuduće određuju po općinama. Razlog ovakvog razmišljanja su navode iz EP HZ HB razne naknade koje općine obračunavaju ovom poduzeću.
"JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar ozbiljno razmišlja da se tarife električne energije određuju po općinama, kako svi kupci ne bi snosili troškove naknada pojedinih općina na području djelovanja Društva", naveli su iz JP Elektroprivreda HZ HB.

Naime, iz ovog poduzeća navode kako treba napomenuti da na cijenu električne energije bitno utječu i sve veće obveze plaćanja komunalnih naknada koje općine na području djelovanja Društva nameću, kao i naknada za korištenje hidroakumulacijskih objekata. Uvođem različitih tarifa bi tako građani jedne općine imali znatno niže cijene električne energije u odnosu na one susjedne gdje su naknade veće.

Ako uzmemo u obzir sredstva koja EP uplaćuje primjerice za naknade za korištenje hidroakumulacijskih objekata najvišu cijenu električne energije bi svakako plaćali Ramljani, kao i Čapljinci. Za razliku od primjerice Čitluka, Posušja, Orašja i ostalih općina kojima EP ne plaća naknadu za korištenje hidroakumulacijskih objekata višu cijenu bi plaćali i stanovnici Širokog Brijega, Gruda, Mostara, Jajca. Inače, drukčije formiranje tarifnih stavova se očekuje i nakon otvaranja tržišta električne energije.

"Ugovorom o uspostavi Energetske zajednice BiH se obvezala na provedbu direktiva EU u zakonodavstvo Bosne i Hercegovine te sukladno tome od 1. 1. 2015. godine dolazi do potpunog otvaranja tržišta električne energije i ukidanja formiranja tarifnih stavova na način kako se to do sada prakticiralo, što će omogućiti svim kupcima izbor opskrbljivača te cijene koje će biti tržišno utemeljene", navode iz EP HZ HB.

Marija Medić Bošnjak [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari