"Čistka" hadezeovaca iz upravnih odbora u FBiH

metle

Federalno ministarstvo okoliša i turizma poodavno je raspisalo javni natječaj za izbor novih članova Upravnoga odbora Fonda za zaštitu okoliša.

Na natječaj za atraktivne upravljačke pozicije u Fondu koji raspolaže s, za naše prilike, fantastičnih 60-ak milijuna maraka, prijavilo se oko 60 kandidata. Svi oni će, naravno, proći provjere i uhodane procedure, a konačnu odluku donosi Vlada FBiH. U toj vladi nema ministara iz dvaju HDZ-aova tako da kadrovske križaljke već godinama slažu i kolač bratski dijele dvije najmoćnije i samo naizgled zavađene stranke SDA i SDP, uz mrvice koje ponekad uspije iščupati Narodna stranka Radom za boljitak. U takvim shemama nema već mjesecima HSP-a nekadašnjega člana platforme čiji su ministri Ante Krajina i Vjekoslav Čamber okrenuli leđa svojoj stranci, odnosno zbog neposluha ih je vodstvo protjeralo iz pravaških redova.

Nije nikakva novost niti tajna, u odsutnosti stožernika u izvršnoj vlasti SDA i SDP 'čiste' Čovićeve i Raguževe kadrove ili pristaše po upravnim odborima gdje god je to moguće i što je moguće prije. S obzirom da mandati traju četiri godine, do izbora će se sve garniture pod svaku cijenu pokušati hokejaškom brzinom zamijeniti.

Pretumbavanja

Predsjedniku Upravnoga odbora Fonda za zaštitu okoliša mr. Peri Goluži istječe mandat. Po nekakvom nacionalnom ključu koji je do sada, na časnu riječ, solidno funkcionirao pozicija prvoga čovjeka UO-a Fonda pripada Hrvatima. Ovoga puto moglo bi doći do kadrovskoga pretumbavanja i izigravanja džentlmenskoga dogovora. Kako doznaje Dnevni list iz vrlo pouzdanih izvora, unutar Ministarstva okoliša i turizma glavni kandidat za predsjednika UO-a Fonda za zaštitu okoliša je Mehmed Cero, dipl. inženjer građevine, trenutačno pomoćnik ministra u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma. Naš izvor tvrdi kako utjecajnoga Ceru agresivno gura SDA. Očekuje se ipak i reakcija SDP-a koji u svojim redovima ima kompetentnih Hrvata. Kako god, očigledno je da SDA I SDP žure "počistiti " sve stožerne kadrove iz upravljačkih struktura u federalnim institucijama i ustanovama kako bi ipak 'osakatili' poziciju dvaju HDZ-ova do njihovoga izvjesnoga povrataka u Vladu FBiH nakon sljedećih parlamentarnih izbora.

Raspodjela

Ovo je još jedna u nizu bolnih naplata suludoga odbijanja plana 4+1 o raspodjeli federalnih ministarstava kojeg su svojevremeno u OHR-u, poput "ljute ciganke", drsko šutnuli u košaricu arogantni i nesmotreni Dragan Čović i Božo Ljubić. Naravno, ostali su "prazne vreće". Inače, Fond za zaštitu okoliša FBiH je strukturirana neprofitabilna javna ustanova u svojstvu pravne osobe s pravima, obvezama i odgovornostima utvrđenim Zakonom o Fondu i Statutom Fonda. Sjedište Fonda je u Sarajevu.

Fond za zaštitu okoliša FBiH je osnovan Zakonom o Fondu 8. srpnja 2003. godine prema Zakonu o Fondu za zaštitu okoliša FBiH. Fond obuhvaća djelatnosti u vezi s prikupljanjem sredstava, poticanjem i financiranjem pripreme, provedbe i razvoja programa, projekata i sličnih aktivnosti u području očuvanja, održivog korištenja, zaštite i unaprjeđivanja stanja okoliša i korištenja obnovljivih izvora energije. Fondom upravlja Upravni odbor (7 članova), a kontrolu rada Fonda vrši Nadzorni odbor (3 člana). Predsjedatelj Nadzornog odbora trenutačno je Franjo Petričević, a članovi: Maida Ćurevac i Borivoje Galić. Predsjedatelje i članove obaju tijela imenuje Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Fondom rukovodi, predstavlja ga i zastupa direktor Safet Harbinja. Predsjedatelj Upravnog odbora je mr. Pero M. Goluža, a članovi su: Karmela Mabić, Selim Babić, Nermin Delalić, Željko Peštić, Zehrudin Isaković i Dževad Berbić.

A. Mrkonjić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari