HNS: Zaustaviti razvlašćivanje županija

slogan

Odjel za gospodarstvo Glavnog vijeće HNS-a BiH je zaključio kako se konačno mora zaustaviti razvlašćivanje županija. Podjela nadležnosti između Federacije BiH i županija, kao i njihove isključive nadležnosti, vrlo jasno je precizirana i mora se poštovati, ističu iz HNS-a.

Nacrtom novog zakona o Fondu za zaštitu okoliša FBiH, koji je usvojen na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH preglasavanjem hrvatskih zastupnika, centraliziraju se financijska sredstva iz područja zaštite okoliša oduzimaju se ustavne i zakonske nadležnosti županija. Također donošenjem novog Zakona omogućilo bi se prikrivanje nezakonitosti u poslovanju i radu Federalnog Fonda.

Iz HNS-a navode kako je prema novom Zakonu predviđeno da od šest izvora prihoda Fonda, četiri idu u omjeru 100% u korist federalnog fonda, a 70% prihoda iz dva izvora, raspoređuje se u korist županija.

I predviđenih 70 postotaka iz dva izvora prihoda u suštinu nisu raspoređeni u korist županija, jer ostaju na računu Federalnog Fonda, odnosno na podračunima, pa će Županije moći koristiti ta sredstva samo kada i ako Federalni Fond to želi i hoće, a prema tekstu Nacrta Zakona o tomu odlučuje direktor Fonda, jer je Nacrt Zakona njemu dao ovlast da odlučuje da li je pojedina županija ispunila uvjete koji su propisani Nacrtom Zakona.

Postavlja se pitanje kako je moguće s obzirom da je okoliš Ustavom FBiH podijeljena nadležnost između federacije i županija i da se nisu uzela u obzir negativna mišljenja o nacrtu ovog zakona koja su došla od županija.

Iz odjela za gospodarstvo Glavnog vijeće HNS-a BiH pozvali su zastupnike iz reda hrvatskoga naroda da ne podrže ovakav protuustavan zakona u Parlamentu FBiH.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari