Do sljedećeg tjedna analiza mogućeg zajedničkog nastupa dva HDZ-a

šušu

Gdje zajedno na izbore, a gdje samostalno – pitanje je na koje predsjednici stranaka Hrvatskog narodnog sabora jučer nakon višesatne rasprave nisu mogli pružiti konačan odgovor čime je postalo jasno da je u igri više koncepcija izbornog nastupa, no ovaj put ključni akteri poslali su u javnost pomirljive poruke o tomu da se rješenje mora naći konsenzusom, jer dogovor bez svih članica u konačnici nije dogovor.

Glavni kamen spoticanja je činjenica da stranke imaju različito viđenje oko toga gdje je ugrožen nacionalni interes, gdje bi kroz jednu listu trebalo postići bolji rezultat, a u kojim sredinama ići samostalno.
Stoga je svim strankama ostavljen rok do kraja idućeg tjedna da na svojim tijelima naprave analizu mogućeg zajedničkog nastupa s preporukama koje će se onda prezentirati na idućoj sjednici HNS-a. U igri su dvije koncepcije o kojima se u medijima već govorilo; jedna na kojoj inzistira HDZ 1990. i prema kojoj treba ostaviti prostor za samostalni nastup i dobro procijeniti gdje bi trebalo ići zajedno te ona HDZ-a BiH kroz koju se zajednička lista traži za što više razina vlasti.

Očuvanje subjektiviteta

Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990., potvrdio je kako je na sjednici bilo govora o modalitetima mogućeg zajedničkog nastupa uz pozicije svake od stranke. Pritom je naglasio kako je stav njegove stranke od prije poznat, a pretpostavlja kako se može nastupati zajedno u onim sredinama i razinama na kojima je ugrožena pozicija naroda, dok u ostalim treba omogućiti pluralizam i samostalni nastup stranaka.

"Danas se razgovaralo kako optimalno doći oko najboljih rezultata, ali da se postigne politička suglasnost gdje je moguće nastupiti zajedno. Konačni dogovor nije postignut te je ostavljen rok do kada svaka stranka treba definirati svoju poziciju. Mi smo ranije naveli kako smo za to da se može nastupati zajedno u sredinama gdje je ugrožena pozicija, ali da se očuva identitet i subjektivitet stranke", naglasio je Raguž, pojasnivši kako su na HNS-u sve potencijalne sredine i razine bile tema razgovora, no niti za jednu pojedinačno nije se definirao dogovor. Pritom je podsjetio kako je HDZ 1990. bio jasnog stava da se na županijskim razinama ide samostalno, osim u nekim sredinama, što je za neke očito još uvijek otvoreno pitanje.

Kandidat neće biti problem?

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, pak, optimist je i misli kako će se do kraja idućeg tjedna ipak postići pomak naprijed po pitanju zajedničkog nastupa, a do tada bi sve stranke trebale napraviti analize. Na novinarsko pitanje je li zapelo zbog stavova HDZ-a 1990. Čović je odgovorio kako neće spekulirati oko toga, već da treba uložiti napore da se kroz pozitivnu atmosferu i kompromisno djelovanje dođe do najboljeg rješenja.

Dogovor koji je postigao s Ragužem i ostalim kolegama u HNS-u je da se ostavi neko vrijeme za promišljanje i raščlambu o ovoj tematici, pri čemu je naveo kako su svi stava da treba ići zajedno tamo gdje je ugrožen nacionalni interes, iako je jasno da svatko ima različito viđenje o kojim se zapravo razinama radi. Naime, jučer se pokazalo kako neki smatraju da su to sve razine, drugi su stava kako su u pitanju županije i jačanje pozicije u Domu naroda, a u cijeloj priči, postoje dvojbe i oko kompenzacijskih mandata, odnosno njihovog gubitka ako bi se išlo zajedno na nekim razinama.

"Ako mene pitate, ja sam optimist. No, dovoljno je da jedna članica bude protiv i mi nemamo dogovor. To se dogodilo za lokalne izbore i na izborima za Sabor RH. To moramo izbjeći i trebamo kroz kompromis tražiti rješenja kako se ne bi dogodilo da netko ostane po strani", poručio je Čović.

Ipak, načelan dogovor oko kojeg su se složili svi je kako treba spriječiti situaciju da netko drugi u ime Hrvata bira predstavnike u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, kao i da treba uložiti sve napore da konačna odluka bude na razini kako se ne bi ostavio prostor za spekulacije. Što se tiče kandidata za člana Predsjedništva BiH, lider HDZ-a BiH smatra da će to biti najmanji problem u cijeloj priči, uz opasku kako će se raditi o kandidatu iza kojeg će stati sve stranke. Međutim, duljina rasprave oko nekih drugih pitanja, a prvenstveno odnosa dvaju HDZ-ova oko nastupa na različitim razinama vlasti, pokazuje kako ta dva ključna aktera HNS-a različito gledaju na problematiku izbora zbog čega će se na dogovor sigurno čekati još vremena.

HDZ BiH bi sigurno volio da kroz zajedničku listu "pokrije" što je moguće više sredina, dok je "devedesetka" na tragu ideje o zajedničkom nastupu u RS-u, nekim bošnjačkim županijama i nestranačkom kandidatu za Predsjedništvo uz davanje prilike pluralizmu i fer natjecanju među hrvatskim strankama u sredinama gdje je to moguće.

Čović: Nisam opterećen entitetom

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je, govoreći o tematici ustavnih promjena, kako nije opterećen trećim entitetom.
"To je jedno od mogućih rješenje koje bi zasigurno zadovoljilo, no ako netko drugi misli da ima kvalitetnije rješenje u kojem će svi narodi biti ravnopravni, zašto ne razgovarati o tome", naglasio je Čović, potvrdivši kako HNS sigurno ima vrlo jasno rješenje.

Pritom je otkrio kako su ga neki ljudi iz međunarodne zajednice zvali i pitali zašto javno i otvoreno ne izađe pred televiziju i kaže kako Hrvati hoće treći entitet, naglasivši kako je to previše važno pitanje da bi se prema njemu odnosili tako te se o takvim stvarima mora voditi ozbiljna rasprava kao i razgovori s predstavnicima drugih naroda. Ipak, poručio je kako ovakva BiH ne može funkcionirati i da se moraju napraviti neke preinake.

Institucionalizacija HNS-a

Predsjedništvo HNS-a je jednoglasno usvojilo zaključke Glavnoga vijeća sa sjednice održane 28. ožujka 2014., a koji se odnose na stanje i funkcioniranje javnih medija u BiH i poduzimanje nekih zakonskih koraka u parlamentarnoj proceduri, kao i zaključak oko institucionalizacije HNS-a.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari