Krah JU Ljekarne ZHŽ: HDZ BiH dokrajčio što je HSP započeo

lijekovi

Sve što je javno u ZHŽ-u predstavlja objekt za uništenje, punjenje privatnih džepova, a da nitko godinama ne odgovara za uništavanje ili odgovorno upravlja poduzećima u kojima su zaposleni obični i normalni ljudi. Na kraju posljedica svega je gubljenje radnih mjesta običnih i normalnih ljudi s kojima politika radi što hoće, sustavno rušeći izvore egzistencije.

To se sada događa u JU Ljekarne ZHŽ sa sjedištem u Ljubuškom, koja ovih dana dobiva pozive za sudske postupke, zbog dugovanja prema dobavljačima, koja su dosegla gotovo 2,9 milijuna maraka.

Sasvim je nejasno da direktori ovog poduzeća, a sada je to Ivan Soldo, ništa ne poduzimaju da se rušenje JU Ljekarne ZHŽ zaustavi i zašto su dozvolili gubitke od nekoliko stotina tisuća KM i dug dobavljačima od 2,9 milijuna KM, a da ustanova ima nenaplaćenih potraživanja od kupaca u visini od samo 310 tisuća KM. Pitanje je kako će se iznaći milijuni za sanaciju?

Trenutačno stanje

Akumulirani gubitak iz prethodnih godina je veći od 1,5 milijuna maraka. Prihodi od 2010. godine od dolaska HDZ-a BiH na vlast drastično padaju. Najveći su bili 2009. godine 3,4 milijuna, a 2012. godine samo 2,0 milijuna maraka.

Rashodi su u 2013. godini debelo nadmašili prihode, ne plaćaju se računi dobavljačima koji su dostigli 2,9 milijuna KM.

Da bi slika bila još poraznija, a kao da to direktore uopće ne zanima, pokazuje primjer da je JU Ljekarne ZHŽ kupila robe u 2012. godini za 1,752 milijuna maraka, a prihodovala 1,995 milijuna, što je marža na prodanu robu od samo 13,8 % ili se kupljena roba svjesno gomila, a svjesno gomilanje opet ima svoj razlog. Od nedostatne zarade treba isplatiti plaće koje iznose oko 0,66 milijuna mraka i ostale troškove poslovanja.

Tako danas JU Ljekarne ZHŽ, kojoj je ZHŽ osnivač kao pravna osoba imaju dugovanja od 2,9 milijuna KM. Najveća dugovanja su prema tvrtkama Hercegovinalijek 1,5 milijuna, Melcom 0,36 milijuna, SB Farm 0,46 milijuna, INEL 0,06 milijuna, zatim Oktal Pharma 0,09 milijuna maraka i mnogim drugim dobavljačima.

Kako je počelo možda nam županiju preuzmu privatne tvrtke, samo ne mogu je na životu držati tabletama, već novcem.

Tko je kriv?

Broj uposlenih u ustanovi je 24. Negativni trendovi su počeli od vlasti HSP-a BiH, koji je politički upravljao ljekarnama i godinama gomilao gubitke, da bi HDZ BiH nastavio gomilati gubitke u istom iznosu uz drastično smanjenje prihoda. Tako se došlo do kraha.

Iz ljekarni doznajemo neslužbeno da su mnogi godinama imali debele koristi kroz razne provizije ispod stola za kupovinu robe. Trgovina lijekovima samo u ovom poduzeću u BiH ne donosi dobit. Privatni biznis ljekarni cvijeta, a izgleda da su JU Ljekarne ZHŽ bile vreća od koje su korist imali dobavljači i drugi pojedinci. Županija je izgleda beskorisna tvorba za bogaćenje i ništa više. Takvom su je napravile političke stranke, a pogotovo HDZBiH.

Slijede stečaj i otkazi!?

Za početak se planira dati otkaz za desetak osoba, a ako ni to ne donese pozitivan trend onda slijedi stečaj. Dobavljači užurbano podnose tužbe sudu u Ljubuškom, od kojih je prva tvrtka Melcom d.o.o.

U Širokom Brijegu u Skupštini i Županiji ništa nitko ne poduzima. Vlada nesposobna i lijena ništa ne nadzire, a kako i bi kad su ovakva javna poduzeća kažu najveći politički donatori.

Donatori njima, a narodu od šake do lakta.

Gdje su nestali Zdenko Ćosić i Ante Mišetić predsjednik Skupštine ZHŽ, a gdje je nestao čovjek?

Damir Jelić [ dnevno.ba ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari