Milijuni bačeni na udruge, saveze i zadruge

izjava

Povodom neusvajanja Programa poticaja za poljoprivredu za 2014. godinu poljoprivrednici i udruge poljoprivrednika koje ne vode ni Miro Pejić, Avdo Muslimović, Mehmed Nikšić, Jerko Ivanković, Nermin Nikšić, niti ostale kolovođe, želimo upoznati javnost da smo i mi svjesni koliko se politika uvukla u sve pore poljoprivrede, te da su pojedinci sa kočenjem usvajanja programa otišli predaleko, jer je prvi kvartal 2014. godine već na izmaku.

Ovo što sad Odbori za poljoprivredu Doma naroda i Parlamenta FBIH i ministarstva koja sudjeluju u izradi programa rade na zaustavljanju i neusvajanju Programa trebali su, ako ima ikakvih problema, to rješavati u siječnu, a ne da poljoprivreda trpi, jer smo svjesni katastrofalne situacije u poljoprivredi. Poljoprivredni proizvođači se, neusvajanjem programa, dovode u zabludu, jer svi rokovi za apliciranje prolaze pa će se desiti da neće imati mogućnosti aplicirati za pojedine proizvodnje.

Mi poljoprivredni proizvođači i udruge koji nismo ničiji tražimo da se iz Programa poticaja izbace stavke podrške Zadružnim savezima, Zadrugama Savezima udruga i udrugama, jer to je bespotrebno bacanje novaca koji bi itekako dobro došao u proizvodnji. Upravo oni nisu pomogli poljoprivrednim proizvođačima niti u jednom segmentu. Kako znamo, Zadružni savezi i Zadruge su profitne organizacije i trebaju opstajati isključivno od svog rada, a ne preko leđa države. Isto se odnosi i na saveze udruga i udruge koji bi trebali predstavljati poljoprivredne proizvođače i opstajati od članarina jer su neprofitne organizacije.

Poučeni dosadašnjim iskustvima, ti isti savezi, zadruge i udruge su, do sada, potrošili milijune maraka kroz raznorazne potpore, a poljoprivredna proizvodnja nikad nije bila u težoj situaciji.

Ovim putem molimo sve koji mogu utjecati, preusmjeriti taj novac poljoprivrednim proizvođačima za njihove proizvodnje, a isto tako molimo one koji sebe smatraju moćnim da se dogovore i da Program napokon ugleda svjetlo dana i da naša poljoprivredna proizvodnja stane na vlastite noge.

Nedžad Bićo [ Koordinator Saveza poljoprivrednih udruga FBiH ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari