Presudama Vrhovnog suda revizija branitelja dovedena u pitanje

poza

Vrhovni sud FBiH donio je nekoliko stotina presuda kojima se poništavaju rješenja Ministarstva za braniteljska pitanja Federacije na osnovu kojih su ratni vojni invalidi izvedeni iz prava. Pitanje tko će platiti milijunske odštete oštećenima još nema odgovora, no on se nazire - Federacija BiH.

Utvrđeno je da je Ministarstvo, sa ministrom Zukanom Helezom na čelu, prekršilo niz domaćih zakona, dvije presude Ustavnog suda FBiH te Europsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava.

Nakon ovih presuda, kompletna braniteljska revizija dovedena je u pitanje.

Sud je ustanovio da su rješenja donošena bez saslušanja branitelja, što je protivno Ustavu FBiH i Europskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava, čime je omogućeno da revizorski timovi djeluju proizvoljno.

"Iz osporenog rješenja proizlazi da tužitelju nije omogućeno sudjelovanje u postupku prije donošenja osporenog rješenja, odnosno da nije proveden posebni ispitni postupak, kako je predviđeno Zakonom o upravnom postupku", stoji u presudi.

Ovo je ranije utvrdio i Ustavni sud Federacije koji je kazao da su odredbe Zakona o revizji, koje se odnose na onemogućavanje učešća ratnih vojnih invalida prije donošenja rješenja, suprotne Ustavu FBiH. Osim toga, Vrhovni sud podsjeća da je Ministarstvo za braniteljska pitanja bilo dužno ispoštovati presude Ustavnog suda FBiH kada su u pitanju revizorski timovi.

"Tom presudom je utvrđeno da je federalni ministar za pitanja branitelja invalida Obrambeno-oslobodilačkog rata u obavezi postupati po odluci o razrješenju članova revizorskog tima za koordinaciju koju je donio predsjednik Federacije BiH dok Ustavni sud FBiH ne odluči drugačije", piše u presudi.

Ministar Zukan Helez nije želio govoriti o ovome. Stoga smo ostali uskraćeni za odgovor na pitanje tko će platiti milijunske odštete ratnim vojnim invalidima koje je Helezovo ministarstvo nezakonito izvelo iz prava. Federalni ministar financija Ante Krajina, također, nije želio pred kamere, ali je potvrdio da je upoznat s novonastalom situacijom.

Prema službenim podatcima, najmanje 2 tisuće ratnih vojnih invalida pokrenulo je upravni spor pred Vrhovnim sudom Federacije. Sudeći prema dosadašnjim presudama – ishod je manje-više izvjestan. No, to ministra Heleza, očito, ne zabrinjava.

FTV

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari