Do izbora u BiH "manjinska" Vlada!

sjednica

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija poručio je kako neće učiniti nikakve ustupke lideru SNSD-a Miloradu Dodiku ako ih bude tražio za izglasavanje odluke u Domu naroda Parlamenta BiH za smjenu ministra sigurnosti Fahrudina Radončića odnosno potvrđivanje odluke o smjeni u Zastupničkome domu. Lagumdžija je takav stav iznio nakon što su se pojavile spekulacije kako se Dodik navodno sprema s Draganom Čovićem ipak spasiti Radončića od smjene ako mu SDP i SDA ne učine ustupke oko Zakona o prebivalištu. Da lider SDP-a Zlatko Lagumdžija ipak pomalo sumnja da Milorad Dodik doista nešto kuha oko Fahrudina Radončića, dokazuje i njegova poruka da je za Radončića najbolje da ode sam jer je u njegovom mandatu zapaljena zgrada Predsjedništva BiH. Bez obzira na sve spekulacije, sumnje i nepovjerenja u slučaju "Radončić" pred sjednicu Doma naroda nužno je izdvojiti nekoliko bitnih stvari.

Blokada

Za donošenje odluke u Domu naroda za konačnu smjenu ministra sigurnosti Fahrudina Radončića potrebna je većina od ukupno 15 izaslanika, dakle, potrebno je 8 glasova. Pri tome je nužno da se o smjeni izjasni najmanje po jedna trećina izaslanika po entitetima. Iz RS-a to su dva glasa, a već sada se zna da će za smjenu Fahrudina Radončića glasovati Ognjen Tadić iz SDS-a i Mladen Ivanić iz PDP-a. Dakle, ako se nešto dramatično ne promijeni u zadnji trenutak, ta jedna trećina iz RS-a će biti osigurana. Također, iz FBiH uopće nije upitna jedna trećina glasova izaslanika jer to lako mogu osigurati SDA i SDP. Dakle, Milorad Dodik može spriječiti smjenu Fahrudina Radončića samo ako njegova tri izaslanika ne dođu na sjednicu Doma naroda, odnosno ako ne bude kvoruma u svakome nacionalnome klubu. To teorijski mogu učiniti i hrvatske stranke jer dva HDZ-a u hrvatskome klubu u Domu naroda imaju tri izaslanika. U takvom raspletu to bi bila klasična blokada rada Doma naroda i političke stranke, odnosno njihovi lideri bi preuzeli na sebe odgovornost za te blokade. Međutim, u svemu je, čini se, ipak prevažno političko držanje ministra sigurnosti i lidera SBB-a Fahrudina Radončića. On je već zauzeo gard bivšeg ministra i nije došao na zadnju sjednicu Vijeća ministara. Netom nakon izglasavanja nepovjerenja u Zastupničkome domu Radončić je bez zadrške objavio odlazak u oporbene redove i najavio bespoštednu borbu prije svega protiv svojih političkih dželata iz SDA i SDP-a Bakira Izetbegovića i Zlatka Lagumdžije. Bezočni nasrtaj na ministra sigurnosti neki su analitičari prepoznali kao ogromnu šansu za političko profiterstvo osnivača SBB-a, a ne nikakav ponor, pa su čak otišli toliko daleko da su ga već ustoličili za budućega bošnjačkoga lidera i domaćega Vučića.

Kao oporbeni lider Radončić ne želi i njemu nikako ne bi odgovaralo da ga sada spašavaju Milorad Dodik i Dragan Čović nakon odluke o smjeni u Zastupničkome domu i to blokadom Doma naroda. To bi za njega bio veliki politički gubitak bez obzira koliko mu teško pala odluka o smjeni koju su pokrenuli i priveli egzekuciji SDA i SDP. Uistinu je moguće da Milorad Dodik šarlatanski blokira Dom naroda kako bi kreirao novi nered u državi i među bošnjačkim elitama, međutim, gotovo je sigurno da Radončić neće ostati ministar sigurnosti pa makar se odlučio, bez obzira na moguću blokadu, sam i definitivno otići u oporbu. Svakako bi najbolje bilo da izaslanici iz SNSD-a dođu na sjednicu Doma naroda, a onda će smjena biti sigurno potvrđena.

Vegetiranje

Ali ako dođe do smjene Radončića, postavlja se pitanje tko je parlamentarna većina i hoće li SDA ući u Vijeće ministara umjesto SBB-a. Izvor Dnevnoga lista iz vrha Tihićeve stranke je potvrdio kako SDA ne želi niti po koju cijenu povratak u Vijeće ministara što praktično znači da će bošnjačke interese zastupati samo SDP sa svoja dva ministra i djelomično Damir Hadžić koji se izjasnio da pripada tzv. ostalim. To je moguće jer je po Zakonu o Vijeću ministara taj bošnjački nacionalni kvorum sasvim dovoljan da se donose odluke. Ali državna Vlada ulazi u razdoblje neizvjesnosti i sve upućuje da će do izbora "plesati" u nemirnim vodama ovisno o dobroj volji podijeljenih parlamentaraca. Bez ministara iz SDA i SBB-a i bez definirane parlamentarne većinske zaleđine Vijeće ministara bi bila praktično manjinska Vlada. Takve se stvari događaju u demokratskim zemljama, a u BiH to neće dugoročno biti poseban problem jer se na jesen svakako održavaju parlamentarni izbori. Kriza bi nastala ako bi se i SDP povukao iz Vijeća ministara, onda bi to značilo da ono ne može donositi valjane odluke. To se neće dogoditi i Vijeće ministara će nastaviti raditi u okrnjenom kapacitetu. Zanimljivo je kako takva varijanta nikoga posebno ne brine u političkim krugovima. Pomalo podrugljivo parlamentarci "ubadaju" kako nikakve štete neće biti ako tim Vjekoslava Bevande nastavi "manjinski" vegetirati bez presložene parlamentarne većine jer, tvrde zlobnici, Vijeće ministara "ionako ništa ne radi" niti ga netko za nešto pita.

Sve je u rukama stranačkih vlastodržaca. Možda ipak malo pregrubo, ali svakako miriše na jalovost Vlade kojoj se bliži kraj.

Antun Mrkonjić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari