Svaki građanin dužan 4480 KM

gomila

BiH je zemlja u kojoj oko 70% obitelji ne može pokriti ni osnovne životne potrebe, s indeksom siromaštva od 47%, nezaposlenošću od 44%,..., što je svrstava među 20 "najjadnijih država" na svijetu gdje se našla u društvu Kenije i Zimbabvea.

Umjesto pokretanja reformi kojima će potaknuti izvozno orijentirana poduzeća, unaprijediti poslovno okruženje i privući strane investicije, vlast je kakav-takav spas pokušala naći u kreditnim aranžmanima s MMF-om. Posljedica toga je enormno uvećanje vanjskog duga, s 1,3 milijarde eura u 2008. godini na više od pet milijardi eura krajem prošle godine. Nažalost, taj je novac otišao isključivo u potrošnju, odnosno u krpljenje proračunskih rupa i kupnju socijalnog mira.

Premda, po visini duga, BiH svrstavaju u umjereno zadužene zemlje, nemogućnost vraćanja duga upućuje da ta država srlja u dužničko ropstvo. Ukupan dug građana, države i tvrtki u BiH iznosi 25 milijardi i 740 milijuna KM, a što je po osobi 4480 KM, upravo toliko umirovljenici prime za cijelu godinu. Tko nas je zadužio?

Država nas je zadužila za 7 milijardi i 230 milijuna KM, odnosno 2.700 KM po osobi. Najviše smo posudili od Svjetske banke i MMF-a, a ove kredite vraćat ćemo najmanje 33 godine.

Posljednja tranša po odobrenim tranšama dospijeva 2018. godine, a posljednja rata koja dospijeva 2046. godine je po kreditu IFAD-a. U ove kalkulacije nije uračunat posljednje odočeno zaduženje od MMF-a koje je odobreno prošlog mjeseca, a već je jedna tranša od njega je proslijeđena BiH.

Zaduživali smo se i sami, te je svaki građanin BiH u prosjeku komercijalnim banakama dužan 1.780 KM (ukupno 6,88 milijardi KM), a fime su posudile 8,3 milijarde, uglavnom privatne.

pogled.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari