Biskupi: Nužno novo političko-teritorijalno rješenje za BiH

sastanak

Na proljetnom zasjedanju biskupa u Mostaru, koje je okončano podnevnom konferencijom za tisak, uvelike je bilo govora i o političkim prilikama u Bosni i Hercegovini.

U izjavi za medije biskupi su pozvali predstavnike Međunarodne zajednice, ali i legitimne predstavnike domaće vlasti u Bosni i Hercegovini da se odvaže na uređenje Bosne i Hercegovine na temelju načela pravde i demokracije.

"Upravo aktualno stanje bjelodano pokazuje kako daytonsko nepravedno i neodrživo političko-teritorijalno rješenje gura ovu zemlju u sve dublju krizu i da je nužna njegova promjena", izjava je biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Biskupi drže da ta promjena, ako se želi donijeti poboljšanje, treba osigurati isti teritorijalno-politički status za sva tri konstitutivna naroda i poštivanje ljudskih i građanskih prava svim stanovnicima ove zemlje na svakom njezinom dijelu.

"Samo tako će se ispraviti ozakonjena nepravda i otvoriti mogućnost normalizacije i procesa euroatlanskih integracija", kazali su biskupi.

Posebno su poslali poruku katolicima i drugim stanovnicima BiH da ostaju na svojim ognjištima.

"U izjavi smo rekli da smo stajališta da sve ono što ima jedan od tri naroda, moraju imati sva tri naroda – kako prava, tako i institucije i zakone, pa čak i političko-teritorijalni ustroj", kazao je domaćin zasjedanja biskupa – mostarsko duvanjski biskup Ratko Perić.

Kako će se to provesti u praksi, to je stvar političke prirode, kazao je Perić.

O odlasku

Biskupi su naglasili da je trenutačno stanje u BiH neodrživo, a da mladi mahom napuštaju zemlju.

"Čitali smo ovih dana da je 1500 mladih od Livna, preko Duvna i Mostara napustilo BiH. Budući da Hrvati imaju domovnice i putovnice mladi bračni parovi odoše najprije u Hrvatsku, pa iz Hrvatske u EU i hajde ih stigni. Ne odlaze oni zato što ne vole ovu zemlju ili zato što se nekog boje, nego što se nadaju boljem standardu životu", kazao je biskup Perić dodavši da su upravo iz tih razloga u izjavi nakon zasjedanja u više navrata pozvali Hrvate, ali i Bošnjake i Srbe da ne napuštaju BiH.

"Stalo nam je do svih, naravno, u prvom redu za Hrvate jer smo za njih zaduženi, ali onda i za ostale. Ne napuštajte zemlju, pokušajte naći načina da ostanete ovdje", kazao je biskup Perić.

O politici

Biskupi su u sklopu zasjedanja predstavili knjigu "Politika po mjeri čovjeka", a kazali su da je namijenjena političarima, ali i svima ostalima. Ustvrdili su da politika mora biti u službi čovjeka.

Upitan tko je odgovoran za stanje u kojem se nalazimo biskup Komarica je kazao da su odgovorni čitava politička garnitura od rata naovamo, ali i Međunarodna zajednica.

"Mnogo puta sam rekao, a nitko me nije demantirao, da Hrvata, koji su konstitutivan narod, danas nema u pola zemlje, da su zato krive sve garniture domaćih i međunarodnih političara od početka rata. Oni su dozvolili da nestane taj narod", kazao je predsjednik BK BiH biskup banjolučki Franjo Komarica dodavši da se zna tko je bio na političkoj sceni od 1995. do danas.

"Mi svi znamo da smo protektorat, pod upravom smo Međunarodne zajednice i međunarodne politike, koja je pokazala nedovoljno humano lice na našem području. Na mnogo mjesta u inozemstvu mi je kazano da se u BiH ciljano održava stanje kontroliranog kaosa", kazao je Komarica.

Dodaje da je postavljao pitanja europskim političarima o tome zašto se BiH drži na marginama, zašto je BiH trajni izvor nestabilnosti i ugrožavanja mira, a ne buduća članica EU, i zašto se ovdje cementira nepravda i dopušta ono što je svugdje nedopušteno.

"Ne bi se naši domaći političari mogli ovako ponašati da im se to ne dozvoljava, pa čak i nameće od strane Međunarodne zajednice", kazao je Komarica dodavši da Bosne i Hercegovina treba trajan mir, a ne da ona konstantno bude bure baruta.

"Mi nismo Kazahstan, ni Uganda, ni Burundi. Mi smo u Europi i ne smijemo davati nikome pardona. Mi moramo izboriti normalnu budućnost. Nitko nema pravo u BiH reći da ga se ovakvo stanje ne tiče", kazao je Komarica.

Ustvrdio je da u BiH imamo jednu močvaru prava i pravednosti, a da se na močvarnom zemljištu ne grade stanovi za više ljudi.

Dodao je da su biskupi reagirali kada je potpisivan Dayton, da su znali da će na temelju njega nići nepravedna država i da njihove primjedbe stoje do današnjih dana.

Kazao je da im je tada objašnjeno da su njihove primjedbe na mjestu, ali da će biti Dayton 2 i Dayton 3, a nepravilnosti će se korigirati.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari