Zvučna imena na međunarodnom kongresu

publika

Jučer je na Humcu započeo prvi međunarodni kongres pod nazivom Kulturno povijesna baština općine Ljubuški, koji je okupio renomirane predavače, profesore i arheologe, ali o mnogobrojne znatiželjne posjetitelje. Povod organiziranja ovog događaja bila je 130. obljetnica postojanja muzejske postave na Humcu koja će se obilježiti 25. ožujka. Tijekom programa otvorenja kongresa, nazočnima se obratio domaćin, gvardijan samostana na Humcu, fra Velimir Mandić, predstavivši trenutnu postavu samostana koju čini 20 svečano zavjetovanih fratara, tri časne sestre te osmorica mladih fratara koji tek počinju upoznavati pravila franjevačkog života.

Zvučna imena

"Humac je najpoznatiji po svecu svijeta, sv. Anti Padovanskom, možda je prepotentno reći da je Humac mala Padova, ali je kroz devetnicu i sam dan sveca broj vjernika koji se ovdje pojavljuje prelazi desetke tisuća", kazao je fra Velimir, zaželjevši svima dobrodošlicu i ugodan boravak na ovom događaju. Pored njega, nazočnima se obratio i predsjednik općinskog vijeća Toni Kraljević, fra Ivan Ševo, zamjenik provincijala, generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Velimir Pleša te kustos najstarije muzejske zbirke fra Milan Jukić, koji je predstavio trenutnu postavu muzeja. Nakon dijela svečanog otvorenja kongresa uslijedila su predavanja, tijekom kojih su se mogli čuti zanimljivo podaci, a sve teme obrađivale su arheološka nalazišta na području Ljubuškog i Hercegovine. Tako je doc. dr. sc. Tomislav Fabijanić govorio o srebrenoj kasnoantičkoj žlici iz muzeja samostana sv. Ante na Humcu pored Ljubuškog, čime je zatvoren prvi dan ovoga kongresa.

Predavanje Mirjane Sanader

Danas tijekom dana, sudionici će posjetiti lokalitet Gračine te će posjetiti vodopad Kravica nakon čega se vraćaju radu, a svoje predavanje će imati i prof.dr.sc. Mirjana Sanader na temu "Terra Hyllirica – Nova razmišljanja o starom problemu". Osim nje, svoje izlaganje će imati i doc.dr.sc. Dijana Pinjuh na temu Ljubuški u turskom razdoblju s posebnim osvrtom na islamizaciju i širenje islamske kulture.

Za kraj kažimo kako će od radova ovih autorskih zvučnih imena, sastaviti zbornik koji će vjerujemo biti hvale vrijedno djelo za Ljubuški ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari