Održan štrajk upozorenja u osnovnim školama

klupe

Jednosatni štrajk upozorenja održan je jučer u osnovnim školama Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) kako bi zaposlenici osnovnih škola skrenuli pozornost na izuzetno tešku situaciju u oblasti obrazovanja.

Kako je kazala predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama ZHŽ-a Vesna Ćorluka, već su imali kontakte s predstavnicima županijske vlade koji su obećali kako će do kraja tjedna pripremiti novi prijedlog sporazuma sa Sindikatom.
"Na nama je sada da pričekamo i vidimo kakav će biti sporazum", kazala je Ćorluka.

Istaknula je kako su bili brojni razlozi za štrajk upozorenja, među kojima su najznačajniji smanjenje plaća, kašnjenje s uplatama doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, neisplata honorara, troškova prijevoza, regresa, jubilarnih nagrada te porodiljinih naknada i otpremnina za učitelje i nastavnike koji odlaze u mirovinu.

Ćorluka je kazala kako su proteklih godina troškovi života konstantno rasli, a županijska vlada, ne da nije usklađivala plaće s tim porastom, već ih je prošle godine smanjila za osam posto.

Veliki problem za sve zaposlene u školstvu predstavlja i kašnjenje s uplatama doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, zbog čega ljudi ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice i imaju velikih problema s odlaskom u mirovinu.

Pored materijalnih razloga Ćorluka kaže kako postoje i drugi razlozi za štrajk, kao što je nepostojanje jedinstvenog pravilnika o prijemu djelatnika i skraćenje prvog razreda na jedno polugodište bez ikakvog obrazloženja resorne ministrice.

"Rad škola u ZHŽ-u regulira se pravilnicima koje donosi jedna osoba. Mi ne moramo pomišljati da netko ima lošu namjeru ili privatni interes, ali otvoren je prostor za manipulacije svake vrste", upozorila je predsjednica Sindikata.

Inače, proteklog tjedna i uposlenici u srednjim školama ZHŽ-a također su održali štrajk upozorenja.

FENA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari