ZHŽ podiže tužbu protiv Vlade u kojoj je bio i HDZBiH

plakat

Izbori se bliže i svaka stranka mora imati svoj tepih za "izbacivanje energije" i pravdanje za neuspjehe. U ZHŽ-u samo u jednoj godini Vlada ove županije povećala je deficit za oko 30 milijuna KM neplaćanjem doprinosa na plaće unatrag tri godine i rastrošnošću ministara, koji su oskudnog obrazovanja s motike došli u udobne fotelje, pa koriste sve blagodati funkcije za lijep život. Iza njih ostaje Sahara.

Županijom upravlja HDZBiH i ovih dana ministar financija te županije Radoslav Luburić, osoba nedostatnog obrazovanja za tu funkciju govori kako će tužiti Vladu F BiH zbog nezakonite raspodjele sredstava od PDV-a.

"Treba vratiti inozemni dug, Federacija od prihoda od poreza najprije izdvaja sredstva za vraćanje rata MMF-a i ostalih zaduženja nakon čega se određuje kolika se sredstva vraćaju županijama. Iz godine u godinu sredstva koja mi dobivamo su sve manja, a obveze koje županije imaju ostaju iste", - kazao je Luburić za Večernji list dodajući "Svake godine ova županija ostane zakinuta za 4,5 milijuna maraka zbog činjenice da joj se ne vraćaju sredstva po stvarnom koeficijentu. Posljednji popis stanovništva pokazao je kako u ovoj županiji živi 20 posto više stanovnika nego što to stoji u službenim podatcima Federalnog zavoda za statistiku koji određuje koeficijente prema kojima će se u županije vraćati sredstva od poreza".

HDZBiH iz ZHŽ-a tuži Vladu HDZBiH FBiH 2006. – 2010.

PDV je uveden od 1. srpnja 2006. godine i u toj vlasti je bio HDZ BIH. I njima su bili poznati rezultati popisa stanovništva iz 1991. godine. Točno je da je ZHŽ zakinuta pri raspodjeli PDV-a i da je u ovu županiju trebalo doći puno više novca po ovom osnovu, ali za to treba pronaći pravog krivca.

U Vladi F BiH iz tog vremena na vlasti je bio HDZ BiH, ministri financija i trezora su bili Vjekoslav Bevanda i Dragan Vrankić i kako to da nisu uspjeli pravedno raspodijeliti novce, kad je evidentno da zakidaju svoje Hrvate u Hercegovini? Predsjednica Federacije je bila Borjana Krišto.

Izgleda da je to bio dogovor između SDA i HDZ BiH. U Zavodu za statistiku F BiH se vodi čak 16 tisuća stanovnika manje u ZHŽ-u i nitko to iz HDZ-a BiH za vrijeme vlasti nije htio ispraviti, jer je popis iz 1991. godine bio relevantan. O ovome u HDZ-u BiH šute.

Radoslav Luburić u svojoj izjavi navodi informaciju da Vlada F BiH, koja blago rečeno katastrofalno upravlja Federacijom, vraća novce MMF-u. Točno je i to, ali ti novci za javnu potrošnju kroz invalidnine dolaze i u ZHŽ.

Nesposobna Vlada ZHŽ

Vladom ZHŽ-a ne upravljaju obrazovani i oni koji su mogli konsolidirati financije u županiji. Veliki broj ministara je zalutao s motike u političke i društvene vode. Hrvatima je izgleda uvijek kriv netko drugi, a sadašnja garnitura guli županiju kao posljednju bananu uživajući u luksuzu političkih fotelja.

Tako je i Radoslav Luburić prije mandata imao srednju ekonomsku školu. Sada je diplomirani ekonomist nakon više od dva desetljeća studiranja, napravio je novu obiteljsku kući i zaposlio brata u ZZO ZHŽ. Sve od svojih deset prstiju. Tu sposobnost bi morao pokazati i kao ministar u Vladi ZHŽ.

dnevno.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari