Korupcija "hara" bh. pravosuđem

plakat

Proteklih nekoliko godina brojni predmeti protiv optuženih visokorangiranih političara ili osoba iz miljea organiziranog kriminala završili su ili oslobađajućom presudom ili ukidanjem presude po žalbi ili bijegom iz zatvora.

Nemamo izgrađen sustava nadzora, ali zato imamo slobodno djelovanje kriminalnih i mafijaških skupina koje su isprepletene s političkim strankama. Presuda je tako postala stvar dogovora između moćnih političko-kriminalnih struktura i korumpiranog pravosuđa. To "vrzino kolo" se sve više širi, a Dragomir Babić iz Saveza za borbu protiv korupcije tvrdi kako "'oni' imaju točan krug ljudi, lanac od predsjednika suda do odvjetnika".
"Tako naprave shemu i obično ubace nekog čovjeka sa strane koji nema veze s tim i on je zadužen za prikupljanje novca. Čak i oni službenici koji rade na upisniku znaju na kojeg suca treba nasloviti predmet. Znači, svaki odvjetnik ima svog čovjeka na upisniku koji naslovi predmet na njegovog suca, a onda sudac i on dijele" – tvrdi Babić.

Odugovlačenje procesa

Prema istraživanjima javnog mišljenja u našoj zemlji koje su obavljale različite vladine i nevladine organizacije, gotovo polovica ispitanika spremna je potplatiti suca kako bi dobila proces dok, prema procjenama, najmanje petina zaposlenih u pravosuđu prihvaća ili novac ili neku uslugu kako bi okončali sudski proces po želji klijenta. Istodobno svi smatraju kako poslije zdravstva najviše korupcije imamo upravo u pravosudnom sustavu. Postojanje političke korupcije jedan od razloga zašto Europska komisija inzistira na promjeni određenih zakona u oblasti pravosuđa, ali i Ustava BiH, FBiH i županijskih propisa.

Naš sugovornik, koji izravno sudjeluje u Strukturiranom dijalogu o reformi pravosuđa u BiH koji se odvija pod vodstvom Europske komisije, ističe kako je u analizi koju su zajednički uradili, a na čemu se kasnije nije ništa radilo zbog političke blokade i iz RS-a i FBiH te inzistiranja na reformi/smanjenju nadležnosti Suda i Tužiteljstva BiH, ističe kako je prvi i najvažniji problem sama odgovornost tužitelja. No ukazuje i na drugu, povezanu i još važniju pravnu prazninu.
"Mi u BiH nemamo odredbe kojima se postavljaju vremenski rokovi u okviru kojih tužitelj mora pokrenuti ili odbaciti istragu ili izdati dodatne upute u vezi s preliminarnom istragom od trenutka kada ovlašteni službenik dostavi kazneno izvješće" – naglašava naš sugovornik. Ističe kako je pooštravanje odredbi zakona koji rješavaju upravo tu problematiku u drugim zemljama regije s sličnim problemima, poput recimo Rumunjske kao "simbola" korumpiranosti zbog čega je još uvijek pod strogim nadzorom Bruxellesa, znatno je smanjilo mogućnost da tužitelji podlegnu političkom ili kriminalnom pritisku da ne postupaju u određenim slučajevima.

Poseban problem je izravno miješanje političkih stranaka u izbor nositelja najviših pravosudnih funkcija, sve s pečatima stranke, ali i problematično političko opredjeljenje pojedinih sudaca. Vidljivo je to kod izbora sudaca Ustavnog suda BiH, RS-a i FBiH, a brojni su slučajevi gdje kod izbora sudaca na nižim razinama imamo itekako prisutan politički utjecaj određene stranke. Veći dokaz postojanja političke korupcije u okviru pravosuđa ne trebamo i to je ono protiv čega se moramo boriti u vremenu pred nama, no u zadnje vrijeme imamo inicijative koje su pokrenuli SNSD i SDP uz prešutno odobravanje ostalih vladajućih stranaka, da se izbor sudaca i tužitelja, umjesto u Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću, potvrđuje u parlamentima što praktično znači da će politika sad izravno birati nositelje sudske vlasti. A kako i ne bi. U proteklih desetak godina na sudovima u BiH je vođeno najmanje 158 postupaka protiv osam stranaka. Ukupna vrijednost ovih sporova iznosi najmanje 3,3 milijuna maraka. Stranke, najčešće, izbjegavaju platiti račune za vodu, grijanje, najamnine, televizijsku pretplatu, tiskanje i druge usluge javnih i privatnih poduzeća i institucija vlasti. Iako bi trebale biti primjer urednih platiša, događa se da svoje dugove izmire tek nakon tužbi i sudskih presuda, a često ni tad.

O duljini trajanja sudskih postupaka suvišno je i govoriti, a mnoge tvrtke koje su poslovale s tim strankama i tužile ih nikad nisu naplatile potraživanja jer su u međuvremenu propale. A ovdje govorimo tek o plaćanju "režija i najamnina". Što je s procesuiranjem ozbiljnijeg kriminala?!

Odbacivanje optužnica

Štoviše, u BiH uopće ne postoji evidencija predmeta korupcije na visokoj razini. Pravosuđe pati od složene strukture i neusuglašenosti između različitih institucija u okviru pravosuđa u cijeloj zemlji.

Osim političkog očigledno je i nacionalno uplitanje gdje se tužitelji i suci postavljaju i po nacionalnom ključu. U izvješću o napretku Europske komisije, različitim izvješćima SAD-a i brojnih stranih i domaćih organizacija pored gore navedenih problema ističe se i pritisak na tužitelje i suce koji nastoje sačuvati svoju i neovisnost pravosudnog sustava. Ipak, mnogi su ili potkupljeni ili navijaju za određenu političku opciju ili su podlegli pritisku pa se najčešće iskorištava nejasnost u nadležnostima koje se često preklapaju na različitim pravosudnim razinama u BiH. Tužitelji i suci to koriste za upućivanje predmeta u oblasti gdje se mogu izvući nečinjenjem i na taj način se najosjetljiviji predmeti "ubijaju".

Organizacija Transparency International BiH (TI BiH) potvrdila je ovaj trend u analizi procesuiranja korupcije pred sudovima i tužiteljstvima u BiH. Uspoređujući broj izvješća s brojem istraga, došlo se do podatka kako manje od trećine prijavljenih djela korupcije završava istragom. Veliki broj odbačenih izvješća ukazuje na lošu kvalitetu prikupljenih dokaza, koji su u nekim slučajevima na putu od jednog do drugog tužiteljstva nestali, ili na neadekvatnu primjenu posebnih istražnih postupaka koji bi doveli do optužnice.

Predrag Zvijerac [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari