"Devedesetka" protiv Ljubića

izjava

Nakon informacije kako snage bliske HDZ-u BiH unutar HNS-a sve više gledaju na Božu Ljubića kao mogućeg zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH, reakcije nekih vodećih ljudi "devedesetke" (čiji je Ljubić član), pokazuju kako u toj stranci ne gledaju blagonaklono na tu ideju te da Predsjedništvo HDZ-a 1990. neće pristati da Ljubić bude ni zajednički ni kandidat ove stranke ako se bude išlo samostalno.

Sugovornici iz Raguževe središnjice tvrde kako se na ovaj način želi izvršiti dodatni pritisak na stranku kako bi ista pristala na zajednički nastup pa čak i u situaciji u kojoj Bošnjaci ne bi prijetili izbornim inženjeringom. Isticanjem Ljubića HDZ BiH bi pokušao pokazati, navode, kako je naoko spreman odustati od svog kandidata zbog zajedništva, dok se u praksi radi o klasičnom forsiranju nekih rješenja bez pristanka vrha HDZ-a 1990. te miješanju u kadroviranje druge stranke bez detaljno obavljenih razgovora i analize svih sudionika oko kadrovskih rješenja. Sve ovo pokazuje kako se pred dvama HDZ-ovima nalazi još jedna sporna točka u pregovorima oko toga gdje bi i kako trebali nastupati zajedno.

Traži se analiza

Zbog svega navedenog, ali i procjena o tomu što bi zajednički nastup, ne samo u pogledu člana Predsjedništva, donio Hrvatima, u toj stranci, doznajemo, sve su skloniji ideji da HNS ne bi trebao imati jednog kandidata, već da hrvatske stranke trebaju imati njih više. Ili da, ako će se već razgovarati o zajedničkom kandidatu, treba uzeti u obzir sve mogućnosti i scenarije te ravnopravno donositi odluku o tomu.
Takva mogućnost vrlo će se brzo predstaviti i ostalim partnerima HNS-a, uz objašnjenje kako, u slučaju da Bošnjaci ne budu forsirali kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva, treba dati mogućnost pluralizmu i međusobnom natjecanju hrvatskih političkih snaga u borbi za kolektivnog šefa države.

Ipak, konačna odluka o ovim pitanju još uvijek nije donesena te će se u idućim danima pokrenuti rasprava s liderima unutar Hrvatskog narodnog sabora o toj ideji, ali uz očekivanje da predstavnici "devedesetke" HDZ-u BiH objasne koliko su zapravo utemeljene informacije kako bošnjačke stranke ovaj put ne planiraju provesti izborne kombinacije koje bi im jamčile prolazak hrvatskog kandidata.

HDZ za zajedničkog kandidata

Doduše, za sada, niti jedna od njih nije službeno izrazila namjeru da kandidira Hrvata, no ne treba zaboraviti kako su ovaj put u igri neke političke opcije poput Demokratske fronte Željka Komšića koja ide na ideju multietničnosti i čiji bi kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva u svakom slučaju bio respektabilan protivnik. Dovoljno je pogledati broj glasača koji su povjerenje dali Komšiću, (337 tisuća) pa iako se vjerojatno ovaj put ne može očekivati isti broj, ne treba zaboraviti kako su kandidati dvaju HDZ-ova te 2010. godine dobili ukupno 170 tisuća. Iz HDZ-a BiH, pak, doznajemo, stava su kako jedino zajednički nastup stranaka HNS-a može rezultirati izborom hrvatskog člana Predsjedništva sukladno izbornoj volji Hrvata te da bilo kakve kombinacije mogu samo dovesti do rasipanja glasova. Pluralizam u tom slučaju ne bi bio opcija, jer nitko nema, primjerice, pismeno jamstvo da bošnjačke stranke neće istaknuti hrvatskog kandidata, a dodatni strah im predstavlja upravo Demokratska fronta sa svojim ozbiljnim ambicijama.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari