Predavanje Mirjane Sanader povodom 130 godina muzeja na Humcu

plakat

Prvi Međunarodni kongres s temom "Kulturno povijesna baština općine Ljubuški" u spomen 130 godina muzeja na Humcu počet će s radom u petak 21. ožujka s početkom u 13.30 sati. Nakon svečanog otvorenja kongresa, uvodno predavanje "Povijest muzeja na Humcu" održat će fra Milan Jukić, kustos.

Na ovom kongresu će sudjelovati eminentni stručnjaci iz naše regije, u polju arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, numizmatike te etnologije, a trajat će dva dana.

Drugi dan kongresa predavanje će održati i supruga bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera, prof. dr. sc. Mirjana Sanader. Predavanje je naziva "Terra Hyllirica", nova razmišljanja o starom problemu.

Osim prof. dr. Sanader, predavanja će održati čitav niz poznatih znanstvenika s velikim spektrom zanimljivih tema. Ističemo samo neka poput prof.dr.sc. Željko Miletić "Rimski auksilijarni logor na Humcu kod Ljubuškog", doc. Dr. sc. Domagoj Tončinić " Spomenici XI. Legije u Ljubuškom", prod.dr.sc. Ante Uglešić i mr.sc. Nina Čuljak "Stari grad kao simbol povijesno-arheološkog identiteta Ljubuškog", mr.sc. Snježana Vasilj "Tragom helenizma na području općine Ljubuški" …

U samostanu je 25. ožujka 1884. godine otvorena prva javna muzejska zbirka u Bosni i Hercegovini. Franjevački muzej na Humcu je najstarija muzejska zbirka u Bosni i Hercegovini. Danas je smješten u temeljito obnovljeni podrum istočnog samostanskog krila.

Organizatori ističu kako je cilj ovog kongresa revitalizacija muzeja na Humcu, pored toga i educiranje kako šire javnosti tako i akademske zajednice o problemu prepoznavanja, zaštite te promocije kulturno-povijesne baštine općine Ljubuški i šire.

Zvučna imena

prezentacija

Iz razgovora s Tonijem Kraljevićem, predsjednikom organizacijskog odbora, i diplomiranim arheologom Mirkom Rašićem, voditeljem projekta, doznali smo kako u ta dva dana posjetitelji mogu očekivati predavanja koja će održati istaknuti stručnjaci.

"Ideja je da se od zvučnih imena, predavača koji će sudjelovati u radu kongresa, točnije njihovih radova, sastavi zbornik koji će, vjerujemo, biti hvale vrijedno djelo. Prezenteri će, osim arheologa, biti povjesničari, povjesničari umjetnosti i mnoga druga zvučna imena iz cijele regije", kazao je Kraljević, dodajući kako je područje Ljubuškog bogato arheološkim nalazištima iz svih etapa povijesti i svakako su vrijedni spomena.
Kongres će, naglasio je Kraljević, pružiti priliku svim Ljubušacima da ojačaju svoju svijest da se imaju čime ponositi, a prije svega to se odnosi na najstariji muzej u BiH.

Govoreći o samom programu, Mirko Rašić je kazao kako je za prvi dan održavanja, u petak, 21. ožujka, predviđeno svečano otvorenje kongresa u 13.30 sati, gdje će uvodnu riječ imati gvardijan Velimir Mandić te načelnik Nevenko Barbarić. Prije samog početka akademskog dijela programa uvodno predavanje održat će fra Milan Jukić, dugogodišnji kustos muzejske zbirke na Humcu.

"Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta je revitalizacija muzeja na Humcu. Osim toga, cilj nam je educirati kako širu javnost, tako i akademsku javnost o problemima prepoznavanja, zaštite te promocije naše kulturno-povijesne baštine. Jasno je da je Ljubuški izrazito bogat kulturnim nasljeđem i to moramo na svojevrstan način iskoristiti", istaknuo je Rašić.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari