USKOK u Vladi FBiH

sastanak

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić razgovarao je, u sjedištu Federalne vlade, sa zamjenicom ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Republike Hrvatske Natašom Đurović koja je, zajedno s višom znanstvenom suradnicom na Ekonomskom institutu u Zagrebu dr.sc. Jelenom Budak, bila predavač na obuci za službenike federalnih institucija, održanoj jučer u Sarajevu.

Cilj obuke je jačanje kapaciteta i širenje svijesti o potrebi suprotstavljanja korupciji, a gošće iz Zagreba održale su predavanje o temi 'Pretpostavke za efikasno suzbijanje korupcije'.

Zahvalivši na pomoći i na prenošenju iskustva koje Hrvatska ima u borbi protiv korupcije, premijer Nikšić je istaknuo kako je Vlada FBiH, prepoznavši korupciju kao jedan od najvećih problema s kojim se suočava bh. društvo, donijela još 2012. godine Opći plan borbe protiv korupcije, kao osnovu za sistematsko i sveobuhvatno antikorupcijsko djelovanje.

Uspostavljen je i Tim za monitoring i koordinaciju provedbe Općeg plana, čiji je zadatak nadzor nad provedbom i usmjeravanje i koordiniranje napora u suprotstavljanju korupciji. Kao dio antikorupcijskih napora koje Vlada FBiH poduzima, a koje su potaknute donošenjem Općeg plana, svakako je i izrada Nacrta zakona o zaštiti prijavitelja korupcije, kao prvog ovakvog propisa u cijeloj regiji.

"Ovaj zakon je segment seta antikorupcijskih zakona, u koji spadaju i Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine i Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala. Ova dva zakona, nažalost, nisu dobila podršku Parlamenta FBiH, ali će ih Vlada FBiH vratiti u proceduru krajem ovog mjeseca, nakon uspješno okončanih konzultacija s Izaslanstvom EU u BiH, te predstavnicima pravosudnih institucija FBiH i VSTV-a", kazao je premijer FBiH.

Vlada FBiH je odlučila da poduzme daljnje sistematske i opsežne napore da se stvarno pozabavi problemom korupcije. Stoga su u posljednjih godinu i pol poduzimani konstantni napori za realiziranjne aktivnosti iz Općeg plana borbe protiv korupcije, a dio toga su i planovi djelovanja protiv korupcije na razinama svih federalnih institucija.

"Ured za vanjske i poslove Commonwealtha Velike Britanije podržao je antikorupcijske napore u Federaciji Bosne i Hercegovine kroz projekt 'Podrška Vladi Federacije Bosne i Hercegovine u antikorupcijskim aktivnostima putem izrade i implementacije operativnih antikorupcijskih planova i programa edukacije'", kazao je Nikšić.

Prema riječima Nataše Đurović, uspostava učinkovitih mehanizama u borbi protiv korupcije i organiziranog krininala nije nešto što se događa preko noći. "To je dugotrajan proces, a danas, više od deset godina nakon osnivanja USKOK-a, imamo sve pozitivnije pomake koje vide i građani Hrvatske, ali i druge europske zemlje", kazala je Đurović i izrazila uvjerenje da će napori Vlade FBiH u suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala donijeti uspjeh, priopćeno je iz Službe za informiranje Vlade FBiH.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari