Gdje nestaju milijuni?

premijer

Priče oko deficita Županije zapadnohercegovačke više ne bi trebale biti tajna, ali kako sada pokazuju službeni podaci Ureda za reviziju institucija F BiH i posljednji istupi premijera Vlade ZHŽ Zdenka Ćosića, oni debelo premašuju 60 milijuna KM.

U dvjema općinama Široki Brijeg i Ljubuški također je nastupio financijski kolaps. Račun Širokog Brijega je blokiran već više od 50 dana, a blokada bi u kratkom vremenu mogla pogoditi račun općine Ljubuški, koji je u puno većoj dubiozi nego Široki Brijeg. No, vratimo se županiji.

Prema podatcima Ureda za reviziju F BiH  na dan 31. prosinca 2012., znači prije godinu dana, ukupan deficit županije je iznosio točno 40.167.570 KM. Na često negodovanje sindikata da im se ne uplaćuju doprinosi, što po novom zakonu predstavlja krivično djelo, reagirao je premijer Zdenko Ćosić, iluzorno i nedobronamjerno pravdajući situaciju činjenicom da Vlada ZHŽ čini sve da plati zaostale doprinose osobama koje odlaze u mirovinu.

Potvrdio je da Ministarstvo financija na čijem je čelu Radoslav Luburić nije uplatilo doprinose za 2013. godinu, koji iznose oko 16.500.000 KM, te dijelom doprinose za 2012. i 2011. godinu.

Također je istakao da je Vlada uplatila jedan dio doprinosa iz prijašnjih godina. No, otkrijmo i to na koji način. Kako nije imala novca za navedeno Vlada je pozajmicom od Zavoda zdravstvenog osiguranja ZHŽ i Zavoda za zapošljavanje u iznosu od oko 9.200.000 KM platila dug prema Poreznoj upravi po pitanju doprinosa za mirovinsko osiguranje, po poreznom dugu i oko 800.000 KM za porodiljske naknade. 

Kada se zbroje: deficit iz ranijih godina od 40 milijuna KM, neplaćanje doprinosa u zadnje tri godine, koji je veći od 20 milijuna KM, prenijeti gubitak proračuna iz 2013. godine od oko 4 milijuna KM, neplaćeni poljoprivredni poticaji i ostalo, dolazimo blizu brojke od 70 milijuna KM, koja predstavlja veličinu godišnjeg proračuna županije.

U što je utrošen toliki novac?

Usprkos smanjenju plaća i neplaćanju doprinosa, Vlada djelatnicima na županijskom proračunu nije isplatila jedan topli obrok, regres za proteklu godinu, beneficirani radni staž policajcima i mnogobrojne naknade, pa se oni pitaju u što je utrošen toliki novac?

Od premijera Zdenka Ćosića i ministra Radoslava Luburića ne dobivaju odgovore na svoja pitanja, pa je oko 1700 korisnika tužilo Vladu ZHŽ zbog navedenih dugovanja i nepoštivanja kolektivnih ugovora. Oko 80 tužbi je već presuđeno u korist djelatnika, a ukupna visina tužbi sa sudskim troškovima iznosi oko 5 milijuna KM.

Novi kredit

Zbog kronično prazne riznice, a da tijekovi novca javnosti nisu poznati, Vlada poseže za novim zaduživanjem u izbornoj godini od 6 milijuna KM kod komercijalnih banaka.

Uz ogroman deficit i dugoročna zaduženja su enormna. Vlada kod Nove banke ima dva kredita čiji je dug u visini 2,5 milijuna KM, kod UniCredit banke oko 4 milijuna KM, MMF-a 2,7 milijuna KM, te Zavoda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za zapošljavanje od 9,2 milijuna KM što je ukupno oko 18, 4 milijuna KM. Ovom iznosu treba pridodati novih 6 milijuna zaduženja.

Stalna negativna mišljenja i više od 37 različitih upozorenja zbog nepoštivanja zakona i propisa mogu se pročitati u Izvješću Ureda za reviziju F BiH. Ali što je simptomatično iz godine u godinu Vlada ZHŽ ništa ne poduzima da svoj rad uskladi sa propisima i zakonima.

Deficit je blizu 70 milijuna KM, a kreditno zaduženje s novim kreditom će iznositi 24 milijuna KM. Izgleda da to u ovoj Vladi nikoga ne zabrinjava, niti ministra Luburića, pa ni premijera Zdenka Ćosića. Samim dolaskom na funkciju nisu predložili nikakvu strategiju rada, a kamoli razmišljali o uštedama i konsolidaciji financija županije.

Vidljivo je da nepoznavanje problematike financija niti političarima sa nižom obrazovnom razinom ne daje za pravo da dovode funkcioniranje institucija ZHŽ u pitanje.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari