Prosvjedi i njihov učinak

prosvjedi

Pojavili su se neočekivano, iznenada, tiho, lagano, nečujno i postali faktor, respektabilan subjekt na društvenoj sceni u BiH.

Jesu li planirani ili spontani, pitanje je na koje građani nemaju jasan odgovor, dok se i mjerodavne institucije, bar za javnost, o tome precizno ne izjašnjavaju.

Dapače, spore se mjerodavni oko mnogo čega u ovim događanjima. Prvenstveno se spore o pitanju nadležnosti, zbog odgovornosti u ne poduzimanju mjera na suzbijanju paljevina i devastacija i prouzročenih posljedica gdje je preventiva zatajila kad je u pitanju zaštita društvenih vrijednosti.

Prosvjednici su unijeli nemir na političkoj sceni u BiH. Postali su trn u očima političara. Postali su njihova opasnost, kudikamo jača od oporbe. Oporbu nadglasaju i preglasaju u zastupničkim klupama, u institucijama, dok prosvjednici djeluju vaninstitucionalno i traže odgovornost dužnosnika zbog kaotičnog stanja u zemlji. Djeluju na ulici. Istina, prosvjednici su u nekim mjestima izborili ravnopravnost sa zakonodavnom vlašću dok su izvršnu vlast smijenili i jednakopravno sudjeluju u njezinom instaliranju. Vladajući ih bi se najradije otarasili, riješili ih se, ali im ne polazi za rukom. Uporni su prosvjednici. Od vlasti traže odgovornost za društveni kolaps u koji su doveli građane. Prosvjednici i građani ovoga puta nisu nasjeli na podmukle namjere pojedinih političara kako bi ovim događanjima dali međunacionalno obilježje. Dapače, prosvjednike je ujedinila nevolja – jad, bijeda, neimaština. Napokon su pale maske "zaštitnika nacionalnih interesa" koji već dva desetljeća pod plaštom zaštite 'svoga naroda', pljačkaju taj isti narod. Čak su bili osigurali i naklonost jednog broja vjerskih dužnosnika čije su bogomolje opsjedali pred svake izbore darivajući ih novčanim sredstvima i drugim poklonima, da bi ih promovirali, što su, nažalost, neki i činili. "Dosta je. Ovako više ne može. Podnesite ostavke" jednoglasna je poruka prosvjednika.

Već su preko mjesec dana na drumovima u središtima gradova. Uporni su. Ne sprječavaju ih ni vremenske neprilike. Njihov je rezultat ostavka četiri županijske vlade te ostavka ministra unutarnjih poslova u HNŽ i predsjedatelja Skupštine te županije. Plenumi, kao stručno operativna tijela prosvjednika u županijama gdje su pale vlade, postali su ravnopravan subjekt u uspostavi novih vlasti. Oduzete su beneficije u tim županijama dužnosnicima koje su nemilosrdno koristili. Iako pojedini političari prosvjede dovode u vezu s inozemnim faktorom, Visoki predstavnik za BiH, Valentin Inzko odbacuje tu mogućnost, opravdavajući prosvjede zbog nagomilanih problema, dajući im značenje socijalnog, a ne nacionalnog bunta. Posebno je apostrofirana Tuzla odakle je i počelo i gdje se vlast oglušila o zahtjeve građana koji su iskazali složnost u sredini koja je zoran primjer gdje nacionalna retorika nikad nije bila izražena.

Bilo kako da završe ovi prosvjedi, građani su poslali jasnu poruku vlasti na svim razinama da je dosta bahatosti, bespravnog bogaćenja, mita, korupcije, nepotizma i drugih oblika institucionalnog kriminala što je, nažalost, postala bh stvarnost. Zasigurno je ovo poruka aktualnim, a i budućim nositeljima vlasti da se uozbilje i budu odgovorniji prema građanima koje predstavljaju. Iako prosvjedi nisu masovni i broj prosvjednika se iz dana u dan čak i smanjuje, činjenica je da ih malo tko optužuje. Također, nitko ne ustaje u zaštitu dužnosnika koje oni prozivaju tražeći od njih da odstupe s političkih pozicija. Prosvjednike je muka natjerala da iskažu građanske slobode boreći se za minimum životne egzistencije koje im kriminalne vlasti oduzimaju. Zasluga je prosvjednika i što o ukidanju 'bijelog kruha' i drugih beneficija, koje su sebi na bezobrazan način priskrbili, razmišljaju sve razine vlasti i vjerojatno će biti prisiljeni ih sebi i uskratiti poput onih u županijama gdje su pale vlade. Zasigurno svi dužnosnici prije sna i odmah nakon buđenja prvo što pomisle su prosvjedi i mole Boga da prestanu kako bi i dalje mogli uživati u rahatluku. Duboko vjerujem da će, ipak, uz društvene ovlasti koje nemilosrdno koriste i zloupotrebljavaju, političari morati povesti računa i o društvenoj odgovornosti iz koje su pali.

Ilija Šagolj [ neznase.ba ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari