MNK Futsal Ljubuški: Pravi primjer rada s mladima

skupna

Proteklih godinu dana grad Ljubuški bogatiji je za još jedan sportski kolektiv, a to je MNK Futsal Ljubuški, koji je postao jedno veliko osvježenje u tom gradu, te je postao pravi primjer kako treba raditi s mladim ljudima.

Klub je u vrlo kratkom vremenu uspio ostvariti zapažene rezultate te privući veliki interes mladih ljubitelja futsala.

Zanimljivo je to da se radi o pedagoškom klubu koji za cilj ima djecu učiniti dobrim igračima, ali prije svega dobrim mladim ljudima, te je tako u klub uvedena nulta tolerancija na nekulturu i izgrede.

Klub je nastao na entuzijazmu 27- godišnjeg profesora tjelesne i zdravstvene kulture Milana Vučića, dugogodišnjeg igrača malog i velikog nogometa, koji je, zanimljivo, kao 24-godišnjak bio trener i kapetan igrač NK Sloga Ljubuški.

Razgovarali smo s Vučićem te saznali nešto više o samom klubu te njegovom radu. Pročitajte!

O kakvom je klubu zapravo riječ? Kako i kada je krenuo s radom?

"Nakon završetka fakulteta odlučio sam svoju dugogodišnju želju provesti u djelo. Prije godinu dana neformalno sam pokrenuo školu malog nogometa/futsala, i od prvog dana broj zaljubljenika u ovaj atraktivan sport je rastao, što mi je dalo motiva da to podignemo na veću razinu."

Kakvo je zanimanje, odaziv mališana za futsal, konkretno za MNK Fustal Ljubuški, te koji uzrasti su dobrodošli u klub?

"Vjerujem da smo postali pravo osvježenje u Ljubuškom, te smo pobudili veliki interes svih uzrasta. Nakon brojnih osciliranja u početku, sada imamo oko 70 igrača koji su već u dužem procesu treninga. Imamo sve kategorije u omladinskom pogonu i to: U-10, U-12, U-14, U-16, a slijedeći moj cilj je osnivanje seniorske momčadi."

Jeste li do sada nastupali na nekim natjecanjima, turnirima?

"Nakon izbora ekipa ubrzo smo počeli s prijateljskim utakmica, a pozivnicu na naš prvi turnir dobili smo od KMF Donja Mahala Mostar. Pošto smo bili u početnoj fazi selektiranja ekipe nismo imali zapažene rezultate što je bilo sasvim razumljivo.
Prvi zapaženi uspjeh ostvarili su naši U-16 dečki koji su u Neumu osvojili treće mjesto na turniru gdje su nastupale ekipe iz Premijer lige kao što su Zrinjski, Velež… Proteklo ljeto smo stano bili po turnirima i postepeno se dizali u formi i igri, pa tako mogu se pohvaliti da su moji dečki od zadnja tri turnira dva osvojili i na jednom bili drugoplasirani. Posebno bi istaknuo ovo drugo mjesto koje smo ostvarili nedavno na pozivnom turniru kojega je organizirala KMF Neretva, gdje su sudjelovali svi klubovi futsala u Hercegovini, pa samim tim osvajanje drugog mjesta je veliki uspjeh za naš klub."

Milan Vučić

Koliko ste zadovoljni igrom svojih igrača, vidite li među njima buduće zvijezde futsala?

"U to nema sumnje, vjerujem da će oni jednog dana biti vrsni igrači. Već se vidi ogroman napredak, što i rezultati pokazuju. Od malih nogu ih učimo igrati futsal sa svim pravilima te igre i stvarno se napredak vidi, posebno kod prekida kada imaju već uigrane sheme i akcije, što je odlika futsala. Velika je razlika u velikom i malom nogometu, pa dečki koji su došli s velikih terena trebaju određeno vremensko razdoblje da se naviknu na bržu i aktivniju igru, ali vjerujem u njihov uspjeh."

Koliko često imate treninge, gdje se oni održavaju?

"Treninge imamo dva do tri puta tjedno za svaku kategoriju uz utakmice, a održavaju se u dvije školske dvorane te u gradskoj."

U kratkom roku ste uspjeli prikazati lijepu igru i ostvariti zapaženu rezultate. Kako se to uspjeli?

"Put je isti kao i u svakom drugom poslu - samo rad, rad i rad."

Koje su vam ambicije u budućnosti? Kakvi su planovi?

"Trenutno imam dogovoreno još nekoliko turnira do šestog mjeseca, a na ljeto kreću turniri po cijeloj Hercegovini i Dalmaciji. Sljedeći moj cilj je osnovati seniorsku malonogometnu ekipu koja bi igrala u drugoj ligi BiH, i nadam se da bi već sljedeću sezonu trebali nastupati. Naravno, najveći problem je financijske naravi, ali nadam se da ću i to uspjeti riješiti i podariti gradu Ljubuškom novi događaj koji je uvelike nedostajao."

Klub je osnovan u vrlo teškom vremenu, kako uspijevate preživjeti osigurati igračima ono osnovno? Pruža li vam grad možda neku podršku?

"Do sada smo uspjeli preživljavati od članarina, iako je to sve na minimalnim resursima. Nedavno smo imali razgovor s gradskim vlastima, i oni su imali samo riječi hvale za ovaj projekt, te su prepoznali kvalitetan i pedagoški rad s djecom. Uopće ne sumnjam da ćemo dobiti potrebnu pomoć kako bi sve ovo podigli na još veću razinu."

Kako se učlaniti u MNK Futsal Ljubuški?

"Učlaniti se mogu svi dječaci koji žele ozbiljno i kvalitetno raditi, ali naravno i uživati u futsalu. Na svakom treningu mogu doći i porazgovarati sa mnom, ali mora im odmah biti jasno da je ovo pedagoški klub koji pokušava djecu učiniti dobrim igračima, a što je još važnije, boljim mladim ljudima, pa smo tako uveli nultu toleranciju na nekulturu i izgrede. Pokušavamo da se svako dijete osjeća sigurno i prihvaćeno te da s radošću dolazi na trening. Ovim putem pozivam dečke koji su zainteresirani da se učlane u nas klub, zabava je zagarantirana."

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
pogled.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari