Ljubuški bez certifikata - nisu izvršene pripreme

priča

U Mostaru u hotelu Bristol održan je Info dan o BFC programu certifikacije gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem kojeg je organizirala Mreža za povoljno poslovno okruženje Federacije Bosne i Hercegovine.

Program Certifikacije općina s povoljnim poslovnim okruženjem je osmislila i pokrenula Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED u Srbiji 2007. godine. Prije dvije godine projekt je uz podršku GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju općinskih usluga (GIZ ORF MMS) proširen na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju.

Na putu do certifikata općine trebaju ispuniti 12 kriterija i više od 80 pod-kriterija koji podrazumijevaju unapređenje procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokracije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih gospodarstvenicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja I donošenju investicijskih odluka. U pilot fazi projekta dodijeljeno je prvih osam regionalnih certifikata među kojima i dva certifikata na području Bosne i Hercegovina za općine Sanski Most i Prijedor.

"To je projekt koji je od 2013. godine živi na prostorima FBiH gdje smo imali 4 pilot općine u BiH, dvije u RS-u, dvije u FBiH. U RS-u u proces certifikacije išla je Banja Luka i Prijedor, a u FBiH Sanski most i općina Ljubuški. Nakon provedenog procesa certifikacije općine Prijedor i Sanski most su ispunile uvjete certifikacije. Banja Luka nije ispunila određene kriterije, dok je u FBiH, Općina Ljubuški u fazi čekanja iz razloga što nije izvršila pripremu da bi mogla ući u sam proces certifikacije", rekao je Jozo Bejić tajnik Federalnog ministarstva razvoja poduzetništva i obrta i predsjednik Mreže za BiH.

Događaj u Mostaru su omogućili Njemačka agencija za međunarodnu suradnju (GIZ), kroz projekt Otvoreni regionalni fond za modernizaciju općinskih usluga u Jugoistočnoj Europi i Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj (ProLocal) te USAID Sida Projekt unapređenja lokalnog razvoja (GOLD).

bljesak.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari