Traktori s "full" opremom

traktor

Korupcija u BiH svake sekunde "pojede" 47 KM. Ipak, kada je riječ o javnim nabavkama, korupcija na godišnjoj razini već prelazi iznos od nevjerojatnih 700 milijuna maraka!

Ove zastrašujuće brojke, naime, su službeni podaci Antikorupcijske mreže u BiH (Account) i oni nisu od jučer. Njima se operira već godinama, s njima "prijeti" i međunarodna zajednica, intimno ih poznaju i mnogi politički i službenici u BiH, ali što to vrijedi. Korupcija je vremenom postala tek podrazumijevajuća društvena devijacija, a izraz "borba protiv korupcije" uz "presuda Sejdić i Finci" najčešće izgovorena floskula u bh. društvu.

Danas u BiH nema pouzdanijeg i korupciji podložnijeg mehanizma od sustava javnih nabavki. Vrlo jednostavnom i uhodanom shemom "zainteresirane strane" mogu se financijski "ugraditi" u bilo koji natječaj i pri tom suštinski ispoštovati Zakon o javnim nabavkama. Rezultat ovakvih natječaja je bjesomučna pljačka javnog novca koju je iznimno teško otkriti.

Pri tom se instrumentalizira i manipulira sa svim i svačim, čak i sa najugroženijim kategorijama stanovništva. Ne tako davno uspjelo se, na vrijeme, spriječiti jedan bestidni pokušaj "ugrađivanja" u kupovinu šehidskih nišana za srebreničke žrtve, a sada imamo novi sličan primjer. Federalni neimari su friško naručili dva traktora za potrebe prognanika u Posavini, koje namjeravaju "platiti" čak 350.000 KM. Tričavih 175.000 maraka po komadu.

Nakon sati raspitivanja, uživljavanja u materiju, zivkanja raznih agrar-majstora i ostalih poljoeksperata, rekoše nam da, brat bratu, jedan baš onako napucani traktor sa opremom, izuzimajući traktore-zvijeri koje kupuju zemljoposjednici i tajkuni iz agrara, ne može preći 120.000 KM.

No, šta je nekih 110.000 KM, koje u ovom slučaju vise, u odnosu na desetine, stotine milijuna maraka javnog novca, koje su nestale bez traga u mnogim privatnih džepovima.

Antikorupcijska mreža u BiH

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari