Usporedba Proračuna ZHŽ-a za 2014. i 2013. godinu

proračun

Donosimo dokumente vezane za Proračun Županije Zapadnohercegovačke u 2014. godini. Zasigurno ima dosta onih koji bi ga željeli proanalizirati, vidjeti za koja ministarstva se izdvaja više, a za koja manje novca nego ranije, koje su stavke uvećane, a koje umanjene.

Proračun za 2014. godinu iznosi 64.208.147 KM iu odnosu na godinu dana ranije manji je za nekih 1,6 milijuna KM.

Zanimljivo je vidjeti kako su prihodi od poreza planom ovog proračuna manji za 2,5 milijuna KM nego u 2013. godini. Naknade za opće korisne funkcije šuma iznose svega 45 tisuća maraka dok su ranije na godišnjoj razini iznosile vrtoglavih 600 tisuća maraka.

Primici od dugoročnih zaduživanja vrlo su zanimljiva stavka i iznose 6 milijuna maraka, jer gospoda na vlasti planiraju dići kredit u tolikom iznosu, dok su u 2013. godini digli kredit od "svega" 4 milijuna maraka. Dobro, prošla godina nije bila izborna, a ova je ipak nešto drugo i treba se što bolje pripremiti kako bi se pokušalo još četiri godine zadržati u udobnim županijskim foteljama.

Zato će porodiljne naknade biti umanjene s 1,6 milijuna KM na milijun KM! Tko zna, možda gospoda imaju informacije da će se rađati manje djece, pa odjednom toliko smanjenje tih "nepotrebnih troškova"!

Zaštita okoliša je u ovoj Županiji sve manje važna političkim vlastodršcima, pa ne treba čuditi što je s prijašnjih 770 tisuća iznos za ovu kategoriju umanjen na 500 tisuća KM. Kako su počeli dobro je išta ostalo za okoliš.

Investicijska održavanja su također umanjena sa 275 tisuća na 79 tisuća maraka, a što se tiče samih ministarstava najlošije su prošli Ivan Topić - Šiška i Helena Lončar. Naime, Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i okoliša gdje je je Ivan Topić ministar (jedini iz HDZ-a 1990) smanjen je proračun sa 1.143.552 KM na 863.952 KM, a manje novca (oko 1,3 milijuna KM) će dobiti i Ministarstvo obrazovanja (Helena Lončar).

Čitajući Proračun mnogi će doznati da ova županija ima i Zavod za poljoprivredu kojem je namijenjeno 152.508 KM, dok Uprava za ceste neće ništa dobiti, premda ni ranije nije dobivala nešto posebno (prošle godine 13.080 KM).

Pored ovoga, Županija je, u ovom trenutku, prema ZZO-u ZHŽ-a dužna 7,7 milijuna KM, prema Unicredit Zagrebačkoj banci ima kredit od 4 milijuna KM koji istječe 2017. godine, zatim nekih 2,5 milijuna KM kredita prema Novoj banci AD iz Banja Luke i taj istječe već početkom naredne godine.

Također, prema Zavodu za zapošljavanje postojan je dug od 1,8 milijuna KM.

Pregled možete ostvariti i sami iz dokumenta u prilogu članka.

dnevno.ba
PrilogVeličina
PDF icon Proračun 2014.5.99 MB

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari