Na siromaštvu BiH rođeno 90 superbogataša

prošnja

Može li se u ekonomskom paklu kakvo je u BiH uživati kao u ekonomskom raju? Da može, potvrđuje službeni podatak po kojem BiH ima 90 multimilijunaša. Njihova imena su tajna i potpuna je nepoznanica kako su stekli ogromno osobno bogatstvo.

Na 30. mjestu

Prestižni svjetski magazin Forbes nedavno je obilježio BiH kao ekonomski pakao na zemlji, a kompanija "Welath –X", specijalizirana za prikupljanje informacija o superbogatašima u svijetu, priopćila je da se broj multimilijunaša u našoj zemlji povećao – 2011. bilo ih je 65, godinu kasnije 85, a na kraju 2013. čak 90 superbogataša. Njihovo bogatstvo procijenjeno je na oko devet milijardi dolara. To znači da njih 90 imaju puno više nego što zajedno imaju sve općine, županije, entiteti i država godišnje u svojim blagajnama.

Prema svjetskim kriterijima, u kategoriju multimilijunaša svrstavaju se svi oni čije je bogatstvo veće od 30 milijuna dolara. Pod bogatstvom se podrazumijeva gotovina, dionice, nekretnine, zrakoplovi, luksuzna vozila i brodovi.

Prema službenim podacima, u Europi ima 53.441 multimilijunaš, a od toga najviše ih je u Njemačkoj – 15.770, pa je ta država uvjerljivo na prvom mjestu.

BiH na ovoj europskoj ranglisti zauzima 30. mjesto. Zanimljiv je podatak vezan za regiju – Hrvatska ima 280, a Srbija 100 multimilijunaša. BiH je po broju superbogataša daleko ispred Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Crne Gore i Albanije.

Precizan odgovor na pitanje kako se u BiH postaje multimilijunaš ne postoji. Najprije će biti da se osobno bogatstvo stiče mutnim vezama s politikom i njezinim glavnim akterima koji su gospodari svega u Bosni i Hercegovini pa i života i smrti.

Prije godinu i po dana magazin Forbes objavio je listu najbogatijih ljudi iz BiH, ali uz jako vidljivu naznaku da je neslužbena, da je potpuno nepoznata vrijednost imovine svakog od njih ponaosob i još veću nepoznanicu – kako su stekli ogromno bogatstvo. Spomenuta su imena Nijaza Hastora, Nihada Imamovića, Izudina Ahmetalića, Mirka Grubešića, Pere Gudelja, Selvera Oruča, Ramiza Operte, Stipe Vranješa… Jedan od njih sve je prokomentirao riječima: "Našli smo se na pravom mjestu u pravo vrijeme." Zanimljivo je da na toj listi nema nikoga iz RS-a gdje kao prvi na listi kotira Slobodan Stanković za kojeg se tvrdi da je najbolji dokaz sprege politike i novca.

U svakoj zemlji na svijetu imena multimilijunaša nisu tajna i ona se javno objavljuju bar jednom godišnje. Liste s imenima i vrijednošću njihove imovine se brzo i lako sastavljaju na osnovi podataka poreznih uprava i burzovnih izvješća. U BiH je to nemoguće zbog prakse da se friziraju i štimaju podaci i izvješća što omogućavaju rupe u zakonima koje se obilato koriste. Otud se, po mišljenju ekonomskih stručnjaka, može zaključiti da bosanskohercegovački multimilijunaši svojim bogatstvom ne daju izravan doprinos ekonomskom razvoju zemlje.

Savršeni krug

Dva najozbiljnija i najveća makroekonomska problema u BiH su ogromni deficit u proračunu i ogromna stopa nezaposlenosti, prevelika i za mjerila u nerazvijenim afričkim zemljama. BiH prolazi kroz tranziciju s limitiranim tržišnim reformama – ističe Forbes. Krajem prošle godine objavljeni su rezultati relevantnih svjetskih istraživanja po kojima je BiH najsiromašnija zemlja u Europi i među 20 najsiromašnijih država u svijetu.
Vijest da BiH ima 90 multimilijunaša naišla je na veliki odjek u inozemstvu. Mnogi svjetski mediji su je objavili uz obvezno navođenje još dvaju podataka koji pokazuju pravu sliku naše zemlje i apsurde u njoj – oko 700.000 stanovnika BiH živi ispod granice siromaštva, a svaki peti preživljava od jednog i pol eura dnevno. Iz toga se izvodi zaključak da bi kontrola stjecanja bogatstva 90 multimilijunaša pokazala svega i svačega. Nema dana da ovdašnji visoki dužnosnici javno ne kažu kako BiH već 20 godina ima lošu vlast i kako su korupcija i kriminal ušli u sve pore života i rada. Istovremeno, nitko od njih ne želi kazati da su mnogi baš na tome stekli ogromno bogatstvo što opet upućuje na zaključak da zbog toga čine sve da zadrže status quo.

Tako politika i novac stvaraju savršeni krug u kojem mjesta ima samo za probrane, zapravo miljenike političara. Ne treba zaboraviti da računice pokazuju da stranke na svim razinama vlasti tijekom jednog četverogodišnjeg mandata upravljaju s oko 50 milijardi maraka.

M. Osmović [ Dnevni list [

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari