S radom kreće bh USKOK: Oduzimanje imovine poreznih utajivača

priča

"Porezne utaje vrlo su opasna kaznena djela kojima se podrivaju država, gospodarski sustav i standard svih građana, na račun bogaćenja pojedinaca. Svugdje u razvijenom svijetu ova kaznena djela se strogo kažnjavaju. Vrijeme je odlučnog obračuna s ovim kaznenim djelima i u BiH, kako bismo pomogli Bosni i Hercegovini i svim našim građanima da bolje žive", izjavio je Goran Salihović, glavni državni tužitelj.

"Formirali smo tijelo po uzoru na rad USKOK-a u Hrvatskoj. Nadamo se i vjerujemo u dobre rezultate, a također vjerujemo da će ove aktivnosti djelovati i preventivno" - kaže Salihović.

Komentirao je i formiranje posebnog tima Tužiteljstva i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH koji ima za cilj ne samo naplatu dugovanja po osnovu neizravnih poreza nego i osobe odgovorne za porezne utaje, kao i njihove pomagače, konačno smjestiti iza rešetaka. Dogovor koji je Salihović postigao s direktorom UIO Mirom Džakulom stvorio je tijelo koje je u bh. javnosti kolokvijalno nazvano bh. USKOK.

Salihović ističe da će se bh. USKOK usmjeriti na što brže i učinkovitije procesuiranje predmeta poreznih utaja, naročito utaja u velikim iznosima, kojima se nanosi šteta proračunu BiH i svim građanima.

Glavni državni tužitelj kaže kako "u Tužiteljstvu BiH ima više predmeta koji se odnose na porezne utaje i neplaćanje poreza, za različite iznose, od nekoliko desetina tisuća do nekoliko milijuna KM".

"Ne bi bilo profesionalno u ovom trenutku govoriti o imenima, ali sigurno će u ovoj godini biti predmeta koji se odnose na oblast poreznih utaja. Vrlo je bitno da počinitelji budu procesuirani i kažnjeni, ali je, također, vrlo važno i da novac i nezakonita imovinska korist budu oduzeti i vraćeni državi" - poručuje Salihović.

On najavljuje i da će UIOBiH uskoro dostaviti detaljno izvješće o svim dugovanjima za PDV, akcize i carine, koja trenutno premašuju 300 milijuna KM.

"Kapaciteti Tužiteljstva BiH i UIO bit će maksimalno angažirani ka utvrđivanju ima li u ovim dugovanjima elemenata kaznenih djela poreznih utaja i neplaćanja poreza, kako bi počinitelji bih procesuirani" - kaže Salihović.

Navodi i da su se neki porezni obveznici već nakon objave o formiranju USKOK-a pokrenuli i počeli plaćati dugove.

Dnevni avaz

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto