Agape na obavijesnom razgovoru u policiji

fićo

Na "obavijesni razgovor" u policiju, tijekom jučerašnjeg dana, pozvani su članovi Udruge mladih općine Ljubuški Agape. Razgovor s istima je obavljen u PU Ljubuški, a isključivi predmet interesa je bila zadnja akcija kada je Udruga osmrtnicama, vijencima i svijećama, izrazila sućut Ljubuškom kakav je nekada bio.

Nakon obavijesnog razgovora u policiji, javnosti se objavila u Udruga Agape, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

Dragi prijatelji, nek vam Agape znači ljubav. A ta se ljubav mnogim smjerovima rasprostire. Ljubav se očituje humanitarnim radom. Ali se očituje i u obrazovanju,u umjetnosti, pravu, ekologiji, filozofiji, mnogim disciplinama i sjecištu disciplina, znanostima i vještinama, i u politici.

Dragi mladi, ako vam je do sada kazano: "Kanite se politike", mi vam srcem savjetujemo: "Nemojte!". Pa kako da se ne bavite politikom, kad se ona bavi vama od kolijevke pa do groba. Žalimo što je u našem društvu uvriježeno mišljenje da je politika spektar političkih opcija raspoloživih u našem "sustavu", i ništa više. Razbijte to mišljenje i bavite se politikom, tj. ljubavlju. A sve što morate slijediti je vaše srce, a kažu (ne kažu, to je jedina istina!) da sam Bog govori kroz srce. Ne podcjenjujte se, u vama i jest sva promjena koju ovo društvo treba. Mladi su majka državi, ne obratno. A majka ne smije zanemariti dijete, nikad, makar posebne potrebe imalo i posebnu pažnju zahtjevalo.

Udruga mladih Agape gladna je upravo ovakvih, nepotkupljivih ljudi, sa stavom i voljom da iskoriste sebe, svoj život ili dokolicu u svrhe koje nadilaze bilo kakav vlastiti interes, s ciljem promicanja općeg (a time i vlastitog) dobra, onih koji uzimaju sve cum grano salis, koji sebe ne podcjenjuju i gaje bezvremenske vrijednosti, koji komentiraju djela, a ne upućuju na ljude, i koji slijede najprije srce.

U nedjelju, 23.02.2014. nekoliko je članova udruge Agape pozvano u PU Ljubuški zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru ZHŽ, članak 9, stavak 1, točka c, postavljanjem osmrtnica na dan 21.02.2014 na području općine Ljubuški. U postaji nas je dočekao iznimno ljubazan zapisničar, koji je bez povoda napomenuo da samo "mora raditi svoj posao". No, blago vama mladi ako "ne morate" raditi svoj posao, nego se voditi onom "fiat iustitia...". Na kraju krajeva, što se mora?

Treba istaknuti da jesmo istražili moguće kršenje zakona našim performansom, ali nam je nažalost ipak nešto promaklo. Naime, prema Zakonu o javnom redu i miru Županije Zapadnohercegovačke: "Novčanom kaznom u iznosu od 50,00 KM kaznit će se za prekršaj: ... c) tko na javnom mjestu postavlja plakate, objave, oglase i osmrtnice protivno propisima jedinice lokalne samouprave ..." (preuzeto 23.02.2014. sa http://skupstina-zzh.ba/opsirnije.asp?id=132)

Dodajemo da nismo bili upoznati s propisima jedinice lokalne samouprave, ako isti postoje. Onima koji su nas do sada podržavali i ostaloj javnosti izražavamo isprike radi kršenja Zakona ZŽH, za koji nas se tereti, a Udruga posve snosi odgovornost za učinjeno djelo. No nije nam žao zbog našeg cjelokupnog izričaja u petak 21.02., te vjerujemo da smo postigli veliki odjek i ispunili naš cilj.

Ponovo napominjemo, ono što je rečeno u ranijem priopćenju: povod našem izričaju nije dala nikakva politička opcija, niti pristrani pojedinac, nego nezadovoljstvo stanjem u gradu, državi i društvu. Vjerujemo u snagu ovih sredstava te potičemo i ostale da se izražavaju na sličan na-nesilan način, koji može imati velik učinak u društvu.

Žele li analitičari sigurnosnog stanja u policiji dovesti ovu Agapeovu akciju u vezu sa "složenom sigurnosnom situacijom" u gradu, zbog koje je i otkazano obilježavanje Dana općine, ili je u pitanju samo zastrašivanje, to će netko javnosti morati objasniti.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari