Utemeljen poseban tim po ugledu na hrvatski USKOK

rešetke

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović i direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH Miro Džakula, održali su sastanak, na kojem su dogovorene konkretne aktivnosti na utemeljenju posebnog tima, po ugledu na rad USKOK-a u Republici Hrvatskoj.

Na sastanku je određen tim od 8 specijaliziranih uposlenika UNO BiH, te koordinator tima, koji će zajedno s rukovoditeljem Posebnog odjeljenja za organizirani kriminal, gospodarstveni kriminal i korupciju i tužiteljima iz Odjela za gospodarstveni kriminal Tužiteljstva BiH, raditi na otkrivanju i kaznenom procesuiranju počinitelja poreskih utaja i neplaćanja poreza.

Na ovaj način, radeći po modelu USKOK-a u Republici Hrvatskoj, bit će omogućena učinkovitija borba protiv poreskih utaja, kojima se nanosi šteta proračunu BiH i svim građanima Bosne i Hercegovine.

Tim uposlenika UIO BiH će u stalnom kontaktu sa tužiteljima Tužiteljstva BiH, izravno i svakodnevno surađivati u istragama usmjerenim na otkrivanje poreskih utaja. Iz obje institucije, za zajednički rad, određeni su službenici koji imaju veliko iskustvo u procesuiranju kaznenih djela iz oblasti financijskog i privrednog kriminala, a provodit će se aktivnosti na otkrivanju i kažnjavanju poreznih utaja, kao i povratu utajenog poreza u proračun Bosne i Hercegovine.

Direktor UIO BiH, g Džakula, informirao je glavnog tužitelja, da će UNO uskoro dostaviti Tužiteljstvu BiH, opširno izvješće koji je Tužiteljstvo tražilo, a odnosi se na poduzeća i poreske obveznike koji državi duguju oko 296 milijuna KM, te će se dogovoriti daljnje aktivnosti na procesuiranju fizičkih i pravnih osoba za koje postoje dokazi da su počinili kazneno djelo.

Intenzivna suradnja Tužiteljstva BiH i UNO BiH, nastavlja se u budućnosti, radi otkrivanja i kaznenog gonjenja počinitelja poreskih utaja i povratu utajenog novca u proračun Bosne i Hercegovine.

Ured za informiranje UNO

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari