Počela sadnja krumpira u Šipovači i Vojnićima

sadnja

Topli i sunčani dani izmamili su poljodjelce Šipovače i Vojnića na njihove plodne njive. Zvuk freza prisutan je od ranog jutra, pa do mrklog mraka. Po njivama je i staro i mlado, radi se "punom parom", kako bi se posadile što veće količine krumpira.

Za razliku od prošle godine, kada je sadnja krumpira kasnila zbog vremenskih neprilika, ove godine sadnja je krenula na vrijeme zahvaljujući pogodnim vremenskim prilikama. Lijepo vrijeme prethodnih dana obradovalo je poljodjelce koji su započeli krumpiromaniju u ponedjeljak. Većina stanovništva Šipovače i Vojnića bavi se poljodjelstvom, a glavni njihov proizvod je upravo krumpir.

Iako su prošlogodišnjom sezonom krumpira poljodjelci zadovoljni jer je prodajna cijena bila vrlo dobra, ove godine su smanjili količine sadnje zbog nemogućnosti izvoza krumpira u zemlje EU za što je glavni krivac država BiH koja nije pravovremeno pokrenula obvezni proces trogodišnjeg monitoringa. Poljoprivrednici će ubuduće cjelokupnu proizvodnju prodavati samo na čapljinskoj veletržnici, što će vjerojatno dovesti do kolapsa hercegovačke proizvođače mladog krumpira jer se prethodnih godina izvoz krumpira za Lijepu našu kretao od 3 do 5 tisuća tona.

Nisu poljodjelci razočarani samo državom BiH i odgovornim zbog blokade izvoza, razočarani su i načinom raspodjele poticaja iz Federalnog ministarstva, ali i vlastima naše županije zbog drastičnog smanjenja poticaja na poljoprivrednu proizvodnju u odnosu na prethodne godine.

Godinama je poljoprivreda u BiH u lošem stanju, a po svemu sudeći ova će biti najgora do sada. Zbog velikog broja poljoprivrednika, poljoprivreda može biti pokretač ekonomskog oporavka države, ali vladajućih struktura na svim razinama vlasti ni najmanje ne brinu problemi ove kategorije stanovništva, tako da im preostaje samo nada da će urod biti dobar i da će se cijeli trud nekim čudom isplatiti.

Najzorniji prikaz teškog stanja prodaje mladog krumpira je pjesma slavne Šuplje Stine koju poljodjelci kad im je najteže zapjevaju:

Sveti bane

Sveti bane od grada Trogira
šta će biti od naših krumpira?
Sveti bane svečeva si roda,
pa mi kaži kome bi ja krumpir proda.
Da ga kopam za Bosanca il' Ćuliću da ga dam,
niska mu je cijena, prodaje mu nema.

Sad ćeš bane čuti samo grije,
krumpir nam u zemlji gnjije.
Već zelena cima vene,
nikako prodaja da krene
Sveti bane od grada Trogira
šta će biti od naših krumpira?

Jadan čovik, jadno došlo vrime -
ori zemlju, kupi sime
i gnojivo dodaj
i na kraju krumpir ne prodaj.
Sveti bane od grada Trogira
šta će biti od naših krumpira?

Šipovača Portal

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari