Slučaj Dretelj: Medić nije imao nadimak Poskok!

barake

Na suđenju za zločine počinjene u Dretelju, svjedok obrane je rekao da je optuženog Ivana Medića viđao u Dretelju, ali da on nikada nije imao nadimak Poskok. Svjedok Marko Vukšić je ispričao da je, kao pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), 1992. godine povremeno dolazio u Dretelj, gdje je vidio i optuženog Medića, kojeg je poznavao od prije rata.

"Medić je radio u komunalnom poduzeću u Ljubuškom, a i kod moje tetke nešto privatno. Imao je nadimak Ikan", kazao je on, dodavši da nikada nije čuo da optuženog netko zove Poskok. Neki od svjedoka Tužiteljstva BiH, rekli su da je zatvorenike zlostavljala osoba po imenu Ivan Medić zvani Poskok.

Medić je optužen da je zajedno s Ivanom Zelenikom, Srećkom Hercegom, Edibom Buljubašićem i Marinom Grubišić-Fejzić počinio zločine u Dretelju. Prema optužnici, oni su sudjelovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju. Zelenika je, kako smatra Tužiteljstvo, bio časnik HOS-a, Herceg zapovjednik Dretelja, Buljubašić zamjenik zapovjednika vojarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari.

Vukšić je kazao kako poznaje optuženog Hercega, ali da ga nije viđao u Dretelju 1992. godine. On je svjedočio i u korist optužene Grubišić-Fejzić, za koju je kazao da je ne poznaje. Optuženi Medić, kako je svjedok rekao, iz Dretelja je premješten u Stolac jer je samoinicijativno nabavljao neke lijekove.

Drugi svjedok, Vinko Primorac, koji je 1992. radio u Domu zdravlja u Ljubuškom, ispričao je da je neke lijekove dao optuženom Mediću. "Jednom me je zamolio za neke lijekove, i ja sam dao to što je imao. Tražio mi je lijekove s popisa koji mu je napravila svjedokinja A", rekao je on.

Primorac je naglasio da nikada nije čuo da optuženi, kojeg je znao od prije rata, ima nadimak Poskok. Na ovom suđenju, optuženog Buljubašića zastupala je nova braniteljica, Džema Hasanagić-Milaimi. Buljubašić je do sada zatražio razrješenje dva branitelja.

Na suđenju zakazanom za 24. veljače planirano je saslušanje optuženog Medića i dva svjedoka njegove obrane.

BIRN

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari