Krah jedne politike: HSP BiH podržao ideju Herceg-Bosne

publika

U Travniku je održana Deseta sjednica Glavnoga stana Hrvatske stranke prava BiH. Na sjednici pored teme organizacijskoga profiliranja stranke na cijelome ozemlju BiH, koje se odvija na zadovoljavajući način, glavnom točkom je bila trenutna situacija u BiH i to prije svega uzroci koji su do toga doveli kao i HSP- ovi prijedlozi za nadilaženje ovakve situacije.

HSP BiH u potpunosti podržave prosvjede građana širom BiH koji su opravdano pokazali svoje nezadovoljstvo stanjem u koje ih je dovela stranačka vladajuća oligarhija koja bezočno 20 godina misli samo o sebi i svojima uskim skupinama. Na ovakav način oni su uništili cijele društvene segmente i napravili strukturu koja je u svojoj biti grješna jer je u potpunosti zaboravili i na opće dobro i na socijalnost i na solidarnost kao temelj pravednoga odnosa u društvu. To je uzrok nezadovoljstva i odnarođenim vladajućim partijskim strukturama narod je odlučio kazati dosta. Oni koji ova događanja nazivaju državnim udarom, a to vrlo zanimljivo, pored SDA i SDP-a, čini i HDZ, oni koji ova događanja žele nacionalno obojiti, kao da nema Hrvata koji nemaju kruha, a to vrlo zanimljivo čini HDZ, samo govori o njima da još nisu progledali, a i vrlo teško da će progledati jer moraju priznati vlastitu krivicu za kriminal, korupciju i lopovluk i moraju završiti u zatvoru.

S druge strane HSP BiH prije tri mjeseca na prethodnoj sjednici Glavnoga stana jasno uviđajući stanje u društvu i nepravičan ustroj Daytonske BiH poglavito glede prava i položaja hrvatskoga naroda jasno se opredijelio za takav preustroj Federacije BiH gdje bi se reducirao broj županija na način da se ustroji vele-županija s hrvatskom većinom. Ovlasti vele-županije bi bile sve postojeće ustavom definirane ovlasti sadašnjih županija kao i ovlasti koje su po sadašnjem ustavu podijeljene između županije i Federacije BiH. Na Federaciji BiH bi ostale ovlasti koje su po sadašnjem ustavu isključivo u njezinoj nadležnosti.

Svakako da ovo po HSP BiH nije konačno rješenje za hrvatski narod u BiH jer kao političari svjesni i dostojni narodne slobode smatramo da hrvatskome narodu u BiH pripada najveći oblik političke autonomije, a to je onaj republikanskoga tipa i opsega. Međutim, kako je HDZ BiH prodavao hrvatsku slobodu tko se god pojavio kao kupac na ovome brdovitome Balkanu u zadnjih 20 godina i s obzirom na situaciju koja je iz toga proizašla da se Hrvati u BiH nalaze u obespravljenome stanju to smo u ovome trenutku opredijelili za vele-županiju s hrvatskom većinom kao moguće pragmatično prolazno rješenje, a ne kao konačno stanje.

I prije bunta građana stav HSP BiH je bio jasan glede preustroja Federacije BiH. Međutim, oni kojima je temelj djelovanja opstrukcija i destrukcija kao metoda stvaranja konfuzije kako bi mogli neometano pljačkati narod i narodne prosvjede žele iskoristiti za svoje bezbožne rabote. Tako ukazuju na neke unitarističke zahtjeve neformalnih skupina za ukidanje županija kao neku urotu protiv Hrvata, a oni se ne očituju kakvu to BiH žele.

HSP BiH drži kako je prošlo vrijeme političkih podvala odnarođenih partijskih struktura i kako će svi oni koji se i dalje žele politikantski odnositi prema nastaloj situaciji i umjesto kvalitetnih prijedloga za rješenje baviti se podvalama i prevarama morati položiti račun pred narodom kojemu više neće moći zatvoriti oči izmišljajući neke imaginarne neprijatelje i urote.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari