Projekt za otvaranje novih radnih mjesta

panorama

Općina Ljubuški postala je partnerska općina u projektu unaprjeđenja lokalnog razvoja (GOLD) koji provode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska međunarodna agencija za razvoj i suradnju (SIDA).

Šest partnerskih općina

U Sarajevu je protekli tjedan upriličeno potpisivanje memoranduma o razumijevanju, koji su pored načelnika općine Ljubuški, potpisali načelnici, odnosno gradonačelnici još pet partnerskih općina čime je službeno označen početak rada ovog projekta.

Memorandum o razumijevanju potpisali su direktor Misije USAID-a u BiH David Barth i savjetnik SIDA-e Pelle Persson s gradonačelnicima Banje Luke i Bijeljine, Slobodanom Gavranovićem i Mićom Mićićem, te s načelnicima općina Bihać Emdžadom Galijaševićem, Centra Sarajevo Dževadom Bećirevićem, općine Tuzla Jasminom Imamovićem i, kako smo već rekli, načelnikom općine Ljubuški Nevenkom Barbarićem.

Glavni cilj tog zajedničkog projekta USAID-a i švedske SIDA-e je snažna potpora lokalnim zajednicama na ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta. Prilikom potpisivanja memoranduma direktor Misije USAID-a u BiH David Barth je istaknuo kako je fokus ovoga zajedničkog projekta prvenstveno otvaranje novih radnih mjesta, ali će projekt ujedno pomoći općinama da iskoriste svoje neiskorištene potencijale da bi se otvorila nova radna mjesta, prilagodile kvalifikacije i vještine nezaposlenih osoba potrebama tržišta rada i smanjila izuzetno visoka stopa nezaposlenosti mladih od 63 posto.

5 godina

Vrijednost projekta koji će trajati oko pet godina je oko 20 milijuna dolara, a surađivat će s 47 općina koje će imati na raspolaganju istu potporu i usluge.

Prema prezentacijskom isječku o općini Ljubuški, vidljivo je kako lokalne vlasti glavnim ekonomskim sektorima smatraju poljoprivredu i turizam te je istaknuto kako je Ljubuški po bogatstvu vodenih tokova bez premca u Hercegovini. Načelnici i gradonačelnici ostalih gradova i općina su također predstavili ekonomske vizije svojih lokalnih zajednica te su istaknuli kako će realizacija ovog projekta doprinijeti operativnosti uprave, poboljšanju infrastrukture, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari