Za papir, olovke i tonere 1.2 milijuna, a porodiljama tek milijun KM

ljubuski.info

Na posljednjoj sjednici Skupštine Zapadnohercegovačke županije usvojen je proračun za ovu godinu u iznosu od 70 milijuna i 208 tisuća maraka. Vlast poručuje kako je proračun realan, no, ako se uzme u obzir da su izdaci za porodilje ove županije manji od izdataka za materijal i usluge, vjerojatno će se mnogi u ovoj županiji zapitati kako je moguće da će se za, primjerice tonere, papir, olovke, telefonske uređaje i sličan uredski materijal potrošiti oko 1,2 milijuna maraka (Vlada 950 tisuća KM, Skupština 290 tisuća KM), dok je porodiljama namijenjeno tek milijun maraka.

Gdje je 2,5 milijuna KM?

Na ovaj apsurd je već tijekom sjednice Skupštine upozorila oporba, međutim, vlast je ostala gluha na to.“Tko zna gdje će završiti tih 1,2 milijuna KM?! Prošle godine je za porodilje predviđeno 1,6 milijuna maraka, a sada su ta sredstva smanjena na milijun. Porodilje su ionako godinama zapostavljene, naknade su dobivale na kapaljku, a sada je i više nego jasno kako je ova populacija na samom dnu prioriteta Vladi Zdenka Ćosića”, upozoravaju iz HSP-a BiH koji su tražili povećanje naknade za 400 tisuća maraka, a da se umanje neke nebitne stavke, međutim, to nije uvaženo.

Uvjereni su, kako ističu, da se radi o manipulaciji sredstvima u izbornoj godini.“Naime, kada je riječ o izdacima za bruto plaće i naknade, u 2013. godini za tu stavku izdvojeno je 43 milijuna i 374 marke dok je za ovu godinu izdvojeno 32 tisuće maraka više. Postavlja se pitanje kako je to moguće budući da su smanjenjem plaća za 8 posto trebali uštedjeti oko 2,5 milijuna maraka, tako da bi ove godine izdaci za bruto plaće i naknade trebale biti manje za ovu svotu. Dakle, puno manje nego je to predviđeno proračunom. Mi smo uvjereni da će, s obzirom da je izborna godina, zapošljavati svoje jurišnike, a jedan dio će tih sredstava, sigurni smo, biti preusmjeren rebalansom na druge stavke kojima će u predizbornoj kampanji zakrpati koju rupu, promijeniti krov na Domu kulture itd… Nevjerojatno je kako to narod više trpi. Zanima nas gdje je ušteđenih 2,5 milijuna maraka”, kaže Viktor Kvesić (HSP BiH).

Milijuni za novozaposlene

Oporba upozorava i na povećanje broja zaposlenih na županijskom proračunu, a zaposleni su isključivo članovi HDZ-a BiH.“Od 2010. do danas za njihove bruto plaće Vlada je izdvojila milijune. Otprilike, jedan zaposlenik košta oko 18-19 tisuća maraka. A nepotrebno su zaposlili više od 100 ljudi. Stanje županijske riznice u ZHŽ-u dovedeno je do katastrofe. Zaključiti tko je kriv za to je logično i lako”, zaključio je Kvesić.

Mirela Tučić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari