Od 150 hektara, pod vinogradima je ostalo 20

devastacija

Ispred voćarsko - vinogradarske udruge Maslina ŽZH, a koja se zalaže u svom programu sadnja i razvoj vinogradarstva i voćarstva u ŽZH i cjelokupne poljoprivrede upućujemo APEL županijskoj i općinskoj vlasti da ubrzaju odluku o davanju suglasnosti za koncesiju dviju plantaža: Rasadnik i Otok, ukupne površine od 150ha od koje je trenutno pod vinogradima 20ha.

Pošto se agro rok za rezidbu primiče završetku dužni smo reagirati kako bi se na vrijeme obavila ova najvažnija radnja u vinogradu. Ljubuški je pred rat imao 600 ha vinograda a danas 423ha, što znači da nedostaje 170ha poglavito traženih autohtonih sorti: blatine, žilavke ili trnka za što se i zalaže u svom programu i EU. Hercegovina prema podacima Agromediteranskog zavoda u Mostaru ima 3500ha vinograda a pred rat je imala 6.000ha.

Prema izvješću dvaju svjetskih vinarskih kongresa koji su se održali 2012. i 2013.g u Izmiru i Bukureštu u zadnjih 15.g. zabilježen je lagani al ne i značajni pad potrošnje vina u svijetu. EU je donijela plan ne sadnje vinove loze za 2013., 2014. i 2015.g., već u svom kako je rečeno programu sadnje autohtonih sorti i jačanje ekološke proizvodnje. BiH nema još sređeno zakonodavstvo a da je usuglašeno sa propisima EU i ostaje upitno da li će se nešto uraditi u 2014.g.

Nadamo se da će navedene razine vlasti na vrijeme donijeti odluku o koncesiji, sa ciljem nastavka proizvodnje.

mr.sc. Branko Rogić [ radisici.ba ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari