U sukobu zbog sukoba interesa

čita

Parlament BiH mogao bi ponoviti tek započeti postupak imenovanja povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u bh. institucijama jer bi se njeno dvoje predloženih članova, ako bi bili imenovani, našlo na nespojivim funkcijama.

Zastupnici Doma naroda Staša Košarac i Borjana Krišto, za koje je Zajednički kolegij predložio imenovanje u povjerenstvo za odlučivanje u sukobu interesa, već su članovi Parlamentarnog povjerenstva za izbor i praćenje rada Agencije za sprječavanje korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH. Upravo trojica čelnika ove antikorupcijske agencije, uz šestoro parlamentaraca, trebaju činiti povjerenstvo o sukobu interesa.

"Imenovanjem u komisiju o sukobu interesa ovo dvoje delegata bi se sami našli u sukobu interesa budući da već nadziru rad Agencije za borbu protiv korupcije i odlučuju o izboru njenog direktora. Taj isti direktor i dvojica zamjenika takođe će biti članovi komisije za sukob interesa pa bi Agencija u komisiji za sukob interesa bila dvostruko zastupljena", kaže Beriz Belkić, poslanik SBiH i član Parlamentarnog povjerenstva za praćenje rada Agencije za borbu protiv korupcije.

On upozorava na kašnjenje osnivanja povjerenstva za sukob interesa, koja je trebala biti imenovana još 19. prosinca prošle godine i koja će poslove utvrđivanja sukoba interesa i sankcionisanja ubuduće raditi umjesto Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP/CIK). Belkić tvrdi da je proces predlaganja kandidata iz parlamenta proveden netransparentno i za to optužio Zajednički kolegija oba doma.

Uz Košarca i Krišto, Zajednički kolegij parlamenta BiH u ovo Povjerenstvo je predložio zastupnike Nerminu Zaimović-Uzunović (SDP), Lazara Prodanovića (SNSD) i Zvonka Jurišića (HSP), te Halida Genjca (SDA).

Zaimović-Uzunovićeva kaže da je Zajednički kolegij predlaganjem dvoje zastupnika koji su već u povjerenstvu nadležnoj za Antikorupcionu agenciju napravio previd tehničke prirode.
"Zato je sada neophodno ispraviti grešku. Nisu sporna personalna rješenja i to ne zavisi od SDP-a", dodala je Zaimović-Uzunovićeva.

Staša Košarac, predsjedavajući Doma naroda i član Zajedničkog kolegija, koji je usaglasio imena šest kandidata, nije mogao odgovoriti kako je došlo do ovog previda. Rekao je samo kako je Zastupnički dom usvojio zaključak o obnovi procedure predlaganja članova povjerenstva za sukob interesa i da su klubovi zastupnika i naroda pozvani na ponovno izjašnjavanje o prijedlozima.

Zastupnički se dom, na zadnjoj sjednici, nije izjašnjavao o imenovanju povjerenstva jer je odgodu tražio Klub zastupnika SSB-a tvrdeći da procedura predlaganja zastupnika nije provedena po propisima. Imenovanje povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u bh. institucijama naći će se ponovno na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma, zakazane za sutra.

"Do sjednice bi Zajednički kolegij sa šefovima klubova trebalo da obavi konsultacije radi dostavljanja novih prijedloga. Raniji prijedlog Zajednički kolegij usaglasio je sam, bez klubova poslanika i naroda", negoduje Mirsad Đugum, šeg Kluba zastupnika SSB-a, i poručuje kako ne može proći ranije predložena lista kandidata.

Drago Kalabić, šef Kluba zastupnika SNSD-a, tvrdi kako je sasvim legitiman prijedlog Zajedničkog kolegija i da je sasvim logično da su oni koji su bliže pozicije i ključni u kreiranju prijedloga. U Zajedničkom kolegiju su kadrovi SNSD-a, SDP-a, HDZ 1990, HSP-a, HDZ BiH i SDA i upravo su njihovi zastupnici predloženi u povjerenstvo za sukob interesa.
Kalabić smatra kako je potrebno ubrzati imenovanje ove povjerenstva jer zbog oduzimanja nadležnosti SIP od Studenog prošle godine nitko ne provjerava sukob interesa dužnosnika u bh. institucijama.
"Neosnovane su optužbe SBB-a, koji se, mada je u vlasti, zbog fotelja ponaša kao opozicija. Iako je ovo izborna godina i već puno kasnimo, očekujem da ćemo do izbora dobiti ovu komisiju", rekao je Kalabić.

Nakon Zastupničkog doma, imenovanje šestoro parlamentaraca u povjerenstvu za sukob interesa treba potvrditi i Dom naroda parlamenta BiH.

NN

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari