Šesnaest godina nametnutih simbola

prkno

Prije točno 16 godina, nakon što domaći politički predstavnici nisu mogli pronaći jedinstveno rješenje, međunarodna zajednica je kreirala današnju državnu zastavu Bosne i Hercegovine.

Sadašnja zastava Bosne i Hercegovine je prvobitno nametnuta političkim putem 4. veljače 1998. godine, da bi je potom 2001. godine usvojio Parlament Bosne i Hercegovine. Zamijenila je tada zastavu "s ljiljanima" koja je bila državna zastava BiH od nezavisnosti ove balkanske zemlje i njenog priznanja od strane Ujedinjenih naroda (UN) 1992. godine.

Izabrana je tamno plava, koja korespondira sa plavom bojom zastave Europske unije (EU). Žuti trokut predstavlja geografski izgled Bosne i Hercegovine, zvijezde predstavljaju europsko okruženje Bosne i Hercegovine, a tri kuta trokuta simboliziraju tri konstitutivna naroda u BiH, Bošnjake, Srbe i Hrvate.

Dugo vremena su politički predstavnici konstitutivnih naroda u BiH iznosili radikalno različite prijedloge zajedničke državne zastave, oko kojih nisu mogli postići dogovor. Bilo je prijedloga za zastavu sa podijeljenim poljima za Federaciju i Republiku Srpsku ili za tri konstitutivna naroda, pa čak i jedan za zastavu sa dva različita lica.

Ipak, početkom 1998. godine, Visoki predstavnik za BiH Carlos Westendorp odbacio je sve dotadašnje prijedloge i izašao sa nekoliko neutralnih prijedloga, oko kojih zastupnici Parlamentarne skupštine ponovo nisu uspjeli sakupiti potrebnu većinu.

Nakon toga, 3. veljače 1998. godine, Westendorp je sam donio odluku o nametanju Zakona o zastavi BiH, kojim je proglasio sadašnju zastavu koja se koristi na cijelom području BiH.

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja koja je u 20. stoljeću zastavu mijenjala četiri puta, s tim da svaka nova zastava nije imala kontinuitet s prethodnom.

AA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari