Održana redovita Skupština Udruge pčelara "Kadulja"

skupština

Na skupštini Udruge pčelara Kadulja Ljubuški kao i svake godine do sada bile su upriličene prezentacije. Ove godine prezentirani su digitalna vaga za med, grijač za otapanje meda, a dva pčelara izložila su svoje nove košnice.

Na skupštini je predstavljen i usvojen i plan rada Udruge za 2014. godinu. Glavna planirana aktivnost u ovoj godini je organiziranje trodnevnog sajma meda u Ljubuškom pod nazivom "Dani meda Ljubuški 2014.".

Traže izmjenu zakona

U razgovoru s Antom Bošnjakom, predsjednikom Udruge koji je ponovno izabran na ovo mjesto, doznajemo da su pčelari zadovoljni radom i poslovanjem, no ne i poticajima. Prema njegovim riječima, zadnje dvije godine dobivali su županijske poticaje uz mala kašnjenja, no najveći problem predstavljaju im poticaji s federalne razine.

"Iako u proračunu postoje sredstva predviđena za poticaje, pčelari ih ne dobivaju. Razlog tomu je uvjet koji pčelari moraju ispuniti da bi dobili taj poticaj, a to je prodaja 12 kilograma meda po košnici s računom, što nikako nije lako, jer se dosta pčelara bavi i prodajom rojeva i matica. Ovakva situacija je poprilično nepovoljna za pčelare koji ističu da su prijašnja vremena što se tiče poticaja bila povoljnija, jer su dobivali deset maraka po košnici", kazao je Bošnjak, dodajući kako pčelarima dodatan problem predstavlja registracija pčelarskih vozila. Naime, po zakonu se za osobne potrebe ne može registrirati vozilo teže od 7500 tona s teretom, a svim pčelarima su potrebna takva vozila te su zbog toga tražili izmjenu tog zakona i nadaju se da će u budućnosti uspjeti u svojim namjerama.

Na upit što za pčelare znači ulazak susjedne Hrvatske u Europsku uniju te smatraju li to prednošću ili nedostatkom, Bošnjak je odgovorio da je to još jedna prepreka za pčelare. Naime, veliki broj njih je prije selio košnice u Hrvatsku, što sada nije moguće.

Zadovoljni

Ipak, bez obzira na brojne prepreke s kojima se pčelari susreću, oni su ipak zadovoljni svojim poslovanjem.

"Susrećemo se i s problemima i sa svim i svačim, ali opet sam zadovoljan radom udruge i pčelarstvom općenito, budući da je, unatoč svemu, u poslovanju prevagnulo golemo znanje i iskustvo pčelara", istaknuo je Bošnjak, zaključivši kako je pčelarstvo na našim prostorima tradicija te je od velike važnosti za ekologiju pa se nada da će ovo zanimanje u budućnosti biti još zastupljenije.

U zvučnom zapisu poslušajte što je za Radio Ljubuški izjavio predsjednik Udruge "Kadulja", Ante Bošnjak.

Antonija Bradvica [ Dnevni list ] | Radio Ljubuški

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari