Hoće li Ćosić ponoviti Lasićeve greške?

izjava

Ovu, kao manje-više sve izborne godine u Zapadnohercegovačkoj županiji će kako sada stvari stoje obilježiti prosvijedi djelatnika zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, a nije isključeno da im podršku neće dati niti ostali djelatnici koji plaću primaju iz županijskog proračuna.

Naime, predstavnici sindikata prosvijetnih djelatnika na oduzimanje prava od strane Vlade ZHŽ-a upozoravaju već duže, a budući da pregovori traju već duže vrijeme nedavno su najavili generalni štrajk ukoliko uskoro ne postignu dogovor s Vladom ZHŽ-a.

Predstavnici sindikata prosvijetnih djelatnika tako traže da im se osigura redovna uplata doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, da Vlada ZHŽ-a izradi i usvoji jedinstveni pravilnik o zapošljavanju djelatnika, da im se osigura redovita uplata naknada za topli obrok i prijevoz, te da se prestane s kako to Sindikat navodi jednostranim smanjenjem plaća.

Novi razgovori između predstavnika Sindikata srednjeg obrazovanja i predstavnika Vlade ZH županije održat će se tako u utorak, dok će Vlada sastanak s predstavnicima Sindikata osnovnog obrazovanja održati u srijedu.

Kako neslužbeno doznajemo iz Vlade ZH županije razgovori i pregovori će se nastaviti, međutim zahtjevi koje Sindikat traži neće biti ispunjeni.

Prema informacijama iz Vlade ZH županije Sindikat može očekivati da im se ispuni dio zahtjeva, dok za drugi dio nema dovoljno novca. Predsjednik Vlade ZH županije Zdenko Ćosić je u više navrata ponavljao kako su zahtjevi sindikata nerealni. Predstavnici sindikata pak samo traže ono što su imali prije 4, odnosno prije 2 godine, kada im je smanjena plaća.

Naime, uz obrazloženje da će doći do bankrota županije ukoliko se ne naprave rezovi na plaćama, Skupština ZHŽ-a je prije nešto više od godinu dana podržala odluku Vlade ZHŽ-a kojom su svim proračunskim korisnicima umanjene plaće. Sindikat na to nikada nije pristao, a neki od prosvijetnih djelatnika svoja prava su odlučili potražiti na sudu.

Podsjetimo, više od 1200 prosvjetnih djelatnika u ZHŽ-u tužilo je ministricu Helenu Lončar i Vladu ZHŽ-a zbog protuzakonitog smanjenja plaća i neisplate naknada i regresa unatrag dvije godine. Desetak njih već je dobilo prvostupanjsku presudu.

Prema riječima Vesne Ćorluka, predsjednice Sindikata zaposlenih u osnovnim školama, vrijednost umanjenih plaća iznosi oko 3,5 milijuna maraka, a kada se zbroje sva dugovanja Vlade prema prosvjetarima, dolazi se do iznosa od oko 5 milijuna maraka, a vjerojatno će sudski troškovi još dodatno uvećati taj iznos.

Podsjetimo HDZ-ova Vlada na čelu sa Viktorom Lasićem na izborima 2006 godine izgubila je povjerenje birača upravo zbog prosvijetara, odnosno činjenice da nisu mogli postići dogovor te su tu godinu obilježili brojni štrajkovi.

Ostaje za vidjeti hoće li se isti scenarij dogoditi i ovoj na čelu sa Zdenkom Ćosićem?

Mija Gavran [ dnevno.ba ]

Vezane vijesti

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari