"Devedesetka" na izbore u ZHŽ samostalno?

ljubuski.info

Nakon subotnje sjednice Središnjeg odbora HDZ-a 1990., koja se održava u Čitluku, trebala bi i službeno biti poznata odluka u kojim sredinama "devedesetka" ide samostalno na izbore, a na kojim će razinama biti spremna razgovarati o eventualnim savezima s drugim hrvatskim strankama, članicama Hrvatskog narodnog sabora.

Istodobno, već u ponedjeljak održava se sjednica Hrvatskog narodnog sabora uoči koje prvi čovjek te institucije kao i lider HDZ-a BiH Dragan Čović očekuje da "devedesetka" ultimativno prihvati savez na svim razinama (pa tako i onim većinskim hrvatskim). U ovom trenutku, doznajemo od dobro obaviještenih izvora, vlada velik pritisak vrha HDZ-a BiH na HDZ 1990. čiji je cilj, otkriva naš sugovornik, pristanak na koaliciju na svim razinama, što bi u praksi vodilo postupnom utapanju HDZ-a 1990. i gubitku identiteta stranke.

Kao alati tog pritiska koriste se tvrdnje i isprobana praksa prema kojima će odbijanje nastupa po principu "ili sve ili ništa" biti okarakterizirano kao izdaja nacionalnih interesa, iako je analitičarima prilično nepojmljivo kako savez dvije najjače stranke može zaštititi nacionalne interese u jednonacionalnim županijama poput Zapadnohercegovačke i Posavske. Stoga se u ponedjeljak, ističe naš sugovornik, može očekivati dodatni ultimatum prema kojem će svako odbijanje biti označeno gore navedenim tezama, no, iz "devedesetke" su za svoj Središnji odbor, ali i sjednicu HNS-a, pripremili strategiju kojim će ponuditi ruku suradnje na ravnopravnim osnovama u ugroženim sredinama, dok će na područjima s hrvatskom većinom na ovogodišnjim izborima nastupati samostalno.

Prvo procjena

Konkretno govoreći, u onim izbornim jedinicama (bilo za državni, bilo za federalni Parlament), a koje su mješovite, treba otvoriti vrata razgovorima sa strankama unutar HNS-a i drugima iz hrvatskog korpusa kako bi se prvo analizirala mogućnost stvaranja saveza. To znači, objasnio je naš izvor, kako prvo treba procijeniti gdje bi savez hrvatskih stranaka donio koristi u vidu osvajanja većeg broja mandata u federalnom i državnom Parlamentu, a istodobno bi se stranačkim tijelima na nižim županijskim razinama (primjerice Zeničko-dobojska županija) ostavila mogućnost procjene o zajedničkom nastupu. Prilikom dogovaranja eventualnih saveza, stav stranačkih tijela je, doznajemo, kako ne treba posao završavati preko noći, već kroz sveobuhvatnu analizu stvoriti uvid i u dosadašnje rezultate vladajuće hrvatske politike, a pritom ne treba bježati od otkrivanja i otvaranja slučajeva korupcije, nepotizma i ostalih negativnosti koje su prisutne u prostoru. Zaključci Središnjeg odbora koji se očekuju ove subote, dakle, trebali bi ići u smjeru slojevitog nastupa na izborima, bez odbijanja mogućnosti saveza u gore spomenutim sredinama, ali uz autentičnu stranačku politiku kako u tim eventualnim savezima, tako i na razinama gdje će se sigurno ići samostalno. Kao argument kojim će se braniti od teza HDZ-a BiH kako će odbijanje saveza značiti izdaju, iz HDZ-a 1990. će ponuditi dva primjera – jedan je neulazak u nelegitimnu federalnu vlast 2010. kada su to mogli, a drugi je ponašanje HDZ-a BiH koji je u HBŽ-u u vlast uveo stranke koje nisu članice HNS-a.

Slojevit nastup

Koncepcija s kojom bi se u javnost trebalo izaći u subotu kao pozitivan primjer uzima i ponašanje srpskih i bošnjačkih stranaka koje na višim razinama, unatoč utakmici na onim nižim, djeluju prilično kompaktno kada je u pitanju zaštita nacionalnih interesa. S druge pak strane, iz HDZ-a BiH i dalje šalju poruku kako se kroz HNS treba napraviti jedinstvena lista za sve razine vlasti te upravo od HDZ-a 1990. očekuju da se izjasni jesu li za takav pristup ili ne. Čović je u više navrata naglasio kako je ovo prigoda da HNS pokaže svoju snagu te da se napravi čvrst dogovor oko zajedništva, uz opasku kako to neće uništiti pluralizam među Hrvatima

Stoga je jasno da će plan slojevitog nastupa u ovom trenutku zasigurno izazvati burnu raspravu u okviru HNS-a, a o čemu zaključak sigurno ne treba očekivati vrlo skoro.

U kojim županijama samostalno?

Procjene županijskih odbora HDZ-a 1990. iz većine hrvatskih sredina pokazuju kako se želi nastupati samostalno, što će i dobiti zeleno svjetlo stranačkog vrha. Radi se o Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj, Posavskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji čiji su čelni ljudi spremni na izbore bez pritisaka ili uvlačenja u neke saveze.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari