U susret rođendanu Ante Paradžika - zašto je morao umrijeti?

ljubuski.info

Sjećate li se hrvatskog domoljuba, branitelja i nadasve iznimnog čovjeka Ante Paradžika? Ubili su ga, kao psa, 21. rujna 1991., kad se vraćao sa stranačkog skupa iz Križevaca u Zagreb.

Još se ni dan danas ne zna tko stoji iza njegovog podmuklog ubojstva. Ne, nisu ga ubili Srbi, ubili su ga Hrvati.

Prvooptuženi, neki Vučemilović, osuđen je zbog ovog monstruoznog zločina samo na šest godina zatvora, drugooptuženi, neki Matošević, na pet, a trećeoptuženi i četvrtooptuženi, neki Čeko i Paško Palić, na četiri i pol godina zatvora. Riječ je o hrvatskim policajcima, a da sve poprima "slučaj horora", svi su, valjda za nagradu, vrlo brzo abolirani! U osobnom automobili Paradžik je na mjestu ubijen, dok je njegov vozač Branko Perković teško ranjen, a Ivica Orsanić, koji se također vozio u istom automobilu, ali na zadnjem sjedalu prošao je bez ozljeda. Nakon toga (što će drugo) vratio se u Kanadu, gdje je, razočaran, umro.

Paradžik je nekoliko godina za Hrvatsku robijao i u vrijeme vladavine Josipa Broza, prošao je jedan od najgorih zatvora, onaj u Lepoglavi, a znate tko je kao tadašnji javni tužitelj zastupao optužnicu protiv njega? Slobodan Budak, koji je u vrijeme hrvatske države bio ni malo ni više nego (da ti pamet stane) – "borac za ljudska prava" (nešto slično kao navodni ubojica Perković). Osim u Lepoglavi, ovaj je domoljub (r. 10. veljače 1943. u Ljubuškom) kao jedan od organizatora Hrvatskog proljeća 1971. robijao i bio mučen i u Brozovim logorima i u Ljubuškom, Zagrebu i Mostaru. Zanimljivo je da su ga razni perkovići i slični neprestano progonili. 1976., da ti pamet stane, osudili su ga na dva mjeseca zatvora zato što je na pozivnicama na svoje vjenčanje stavio hrvatsku trobojnicu bez komunističke crvene zvijezde!

Zvjerski je ubijen kao član HOS-a, na čijem je čelu tada bio Dobroslav Paraga, a on njegov zamjenik.

Kako to da ni nakon toliko godina od Paradžikova ubojstva nitko ne zna i ne želi reći istinu – tko je naredio i zašto ubojstvo ovog istinskog borca za slobodu, samo zato što je bio – Hrvat?

Kako bi Hrvatska izgledala da udbaši nisu likvidirali Barešića, Paradžika, Kraljevića i Pavlovića?

Znam da je naivno, pa možda i glupo govoriti na temu: Šta bi bilo kad bi bilo?, ali je teško nakon obilježavanja dvadeset i prve godišnjica svirepog ubojstva krilnika Blaža Kraljevića i još osam HOS-ovaca: Maria Medića, Osmana Maksića, Ivana Grbavca, Šahde Delića, Gordana Čuljka, Vinka Primorca, Rasima Krasniqia i Marka Stjepanovića u Kruševu kod Mostara, ne prisjetiti se sličnih političkih ubojstava Hrvata nad Hrvatima, ako se udbaške egzekutore uopće može nazvati Hrvatima.

Što bi bilo da Puniša Račić nije ubio Stjepana Radića u sred beogradskoga Parlamenta? Zasigurno bi kotač povijesti bio drugačije usmjeren i da bi Hrvati u II. svjetskom ratu pametnije plivali i isplivali.

Prije nekog vremena je Hrvatsko žrtvoslovno društvo uputilo dopis javnosti na temu: Dosta je prešućivanja četničkih zločina! U priopćenju između ostaloga stoji da, ako je za vrijeme bivše države priča o četničkim zločinima bila tabu tema, u modernoj, slobodnoj, nezavisnoj i demokratskoj državi Hrvatskoj, članici europske obitelji, više nije, tvrdi Dragutin Bauman. On dodaje kako mnogi četnički zločini počinjeni diljem naše Domovine tijekom II. svjetskoga, kao i Domovinskoga rata, nisu nikada javno ni spomenuti, a kamoli da su počinitelji izvedeni pred sud.

O četničkim se zločinima u komunističkoj Jugoslaviji nije smjelo govoriti jer je velika većina četnika promijenila kape i prešla u partizane. Danas zvuči gotovo nevjerojatna činjenica da je i "legendarni partizanski vođa" Sava Kovačević svega nekoliko tjedana prije pogibije na Sutjesci prešao iz četnika u partizane. Dakle, četnici su najprije evoluirali u partizane, a potom u antifašiste. Analogno tomu, vrh Udbe iz Republike Hrvatske evoluirao je iz antihrvata i jugoslavena u hrvatske domoljube.

Iskreno govoreći u nastajanju Hrvatske 90-ih godina osobno nisam imao pojma tko su Manolić, Mesić, Boljkovac, Degoricija, Perković i kompanija. Ali su Miro Barešić, Ante Paradžik, Blaž Kraljević i Ludvig Pavlović to i te kako dobro znali. Zbog toga pomalo čudi njihova naivnost i vjera u priču o pomirbi.

Nedavno u jednim dnevnim novinama pročitah članak u kojem piše kako je ministar Gojko Šušak krenuo malo prije pada Vukovara u taj grad kao moralna potpora braniteljima. Međutim, kada su došli nadomak samoga Vukovara došla je naredba od Tuđmana iz Zagreba da se moraju vratiti u Zagreb, pa su Šušak i Josip Perković okrenuli oklopno vozilo i vratili se nazad. E da je Barešiću doteklo pameti pa da je ispred sebe u akciju poveo Perkovića ili bar Degoriciju, zasigurno bi se i on vratio živ.

Spomenuti Degoricija nedavno je pred svekolikom javnosti priznao kako je Bugojanska skupina najveći poraz UDBA-e. To stoga jer je ova skupina uspjela ući u srce države, a da Udba nije imala pojma. Međutim, Udba ne bi bila udba kada ne bi o svemu lagala. Tako su udbaši izmislili i objavili knjigu pod naslovom "Dvadeseti čovjek" autora udbaša Đorđa Ličine, po kojoj su oni pomno nadzirali čitavu operaciju još od priprema u Australiji. Kasnije su hrvatski udbaši priču nadogradili i podmetnuli da je taj dvadeseti čovjek izdajica skupine Blaž Kraljević. Ovim su htjeli jednim udarcem riješiti dva problema. Prvo, dokazati udbinu svemoć i sveprisutnost, i drugo: degradirati hrvatskoga viteza Blaža Kraljevića. No, kobnoga 9. kolovoza 1992. s Blažom Kraljevićem ubijeno je osam HOS-ovaca od kojih su nekolicina njih tek prije koji dan napunili osamnaest godina. Oni zasigurno nisu bili udbaši.

Blaž Kraljević je živio na Zapadu i vjerovao je u demokraciju i slobodu misli što je i dokazao dajući život boreći se protiv torture i režima, upravo kao i Miro Barešić i Ludvig Pavlović i Ante Paradžik.

U svakom slučaju da su oni ostali živi Hrvatska bi bila puno manje udbaška, a puno više demokratska, slobodarska i poštenija.

Josip Milić | Mladen Pavković, [ dnevno.hr ]

Glas naroda

Nažalost ovi domoljubi su ostali nedorečeni ,zločinački metci su bili brži Vrijeme će sve izliječiti al će nadam se i istinu o ovim ljudima i njihovom djelu donijeti u sve obitelji i da će njihova žrtva biti shvaćena i priznata jer su samo željeli svoju jedinu domovinu HRVATSKU gledati slobodnu i neovisnu . Za dom spremni

U susret rođendanu Ante Paradžika - zašto je morao umrijeti?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari