Ignorirani sindikati prosvjete više nemaju strpljenja

sjednica

Sindikat osnovnih škola ZHŽ-a uputio je resornom ministarstvu i Vladi ove županije zahtjev za novi sastanak, na kojem bi se trebao postići dogovor oko mnogih stvari koje muče djelatnike osnovnih škola u četiri općine. Zadnji neuspjeli sastanak održan je 11. prosinca prošle godine, a prema riječima Vesne Ćorluke, predsjednice Sindikata zaposlenih u osnovnim školama, nadaju se da će do ponovnog sastanka doći kako prosvjetari ne bi morali podizati nove tužbe protiv Vlade ili pak razmišljati o generalnom štrajku.

Bez dogovora

"Mi se nadamo da ćemo u ovom tjednu dobiti termin za novi sastanak na kojem ćemo postići dogovor na zadovoljstvo obiju strana. Do sada smo imali popriličan broj sastanaka na kojima nije ništa dogovoreno. Nuđeni su sporazumi koji za nas nisu bili prihvatljivi, odnosno na tim sastancima nije bilo nikakvim pomaka, od Vlade nismo dobivali znakove dobre volje da se ova situacija doista riješi. Hoće li išta biti od ovoga sastanka, vidjet ćemo, ali mi ovu stvar više nećemo rastezati jer to činimo od sedmog mjeseca prošle godine", kazala je Ćorluka, dodajući kako je vrlo moguć generalni štrajk ako ove dvije strane ne postignu dogovor. Vijest je i to da je odlukom Općinskog suda u Širokom Brijegu doneseno do deset prvostupanjskih presuda, u slučaju tužbe protiv Vlade i ministrice Helene Lončar od prosvjetara.

Nemaju više strpljenja

Podsjetimo, više od 1200 prosvjetnih djelatnika u ZHŽ-u tužilo je ministricu Lončar i Vladu ZHŽ-a zbog protuzakonitog smanjenja plaća i neisplate naknada i regresa unatrag dvije godine. Prema riječima Vesne Ćorluka, vrijednost umanjenih plaća iznosi oko 3,5 milijuna maraka, a kada se zbroje sva dugovanja Vlade prema prosvjetarima, dolazi se do iznosa od oko 5 milijuna maraka, a vjerojatno će sudski troškovi još dodatno uvećati taj iznos.
"Još jednom ističem da smo mi sve svoje mogućnosti iscrpili i zaista smo imali strpljenja te smo našoj Vladi dali jako puno vremena i prostora da ona barem pokaže da želi to riješiti, a ovako se osjećamo ignorirani", kazala je Ćorluka.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari